ЄС готовий надавати Україні до 1 мільярда євро на рік

Вівторок, 26 листопада 2013, 16:10

Єсросоюз пропонує українській владі в кілька разів більшу фінансову допомогу, ніж отримала Польща після підписання Угоди про асоціацію з ЄС на початку дев'яностих років.

Про це сказав депутат Європарламента та колишній спеціальний уповноважений польського уряду до справ європейської інтеграції Яцек Саріуш-Вольський, повідомляє УНІАН.

"Мова йде про 800 млн - 1 млрд євро на рік в той час, коли Польща отримувала спочатку кілька десятків мільйонів євро, а пізніше максимум 200 млн євро на рік", - сказав він.

Разом з тим депутат назвав запропоновану Україні угоду кращою в інших аспектах.

"Ця угода передбачає більше відкриття економік і не лише в сфері торгівлі через знесення митних бар'єрів, але також через гармонізацію стандартів. Україна у разі втілення в життя положень цього документу мала би на 60-70% європейське економічне законодавство", - сказав він.

За словами Саріуша-Вольського, Євросоюз в угоді про асоціацію, як і Україні, не гарантував Польщі членства в європейському об'єднані, але завдяки зусиллям польської влади його вдалося добитися.

"Якщо дуже коротко говорити, що ця угода може дати Україні, то, зважаючи на те, що Польща 25 років тому була в політичному та економічному положені такому ж, як і Україна зараз, то вона зробить з країною те, що сталося з Польщею", - зазначив євродепутат.

Як відомо, раніше прем'єр Микола Азаров заявив, що рішення України про відмову від подальшої роботи над підписанням угоди про асоціацію з ЄС – компроміс з Росією, а від Європи Україна отримувала пропозицію фінансової допомоги у сумі 1 мільярд євро протягом 7 років. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування