Посол Великобританії: "Ми що, повинні платити компенсацію за слабкість?"

Середа, 27 листопада 2013, 09:29

Посол Великобританії в Україні Саймон Сміт не згоден, що економіка України зазнає втрат у разі підписання угоди про асоціацію з ЄС.

Вона відкриває нові можливості, наголосив він в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

"Мене не переконали цифри, які навели представники уряду. За ці дні я почув від них про $ 105 млрд втрат, і навіть про $ 160 млрд, але вони так і не обґрунтували такі дані. Ясно, що уряд очікує проблем у торгівлі з Росією, але хочу наголосити: я абсолютно не бачу причин для створення таких проблем", - сказав Сміт.

Він упевнений , що "ті заходи (з боку Митного союзу), які відбили у України бажання створити ЗВТ з Євросоюзом , не були спричинені реальною загрозою російській економіці".

Посол також зазначив: "Оцінки, що Україні нібито потрібно $ 105 млрд або $ 160 млрд на адаптацію до вимог ЄС, з'явилися всього тиждень чи два тому. Доти я не чув, щоб Україна називала вартість імплементації УА. Але переговори щодо угоди завершилися понад два роки тому, її текст із того часу не змінювався".

Сміта дивує питання про "компенсації" з боку ЄС втрат, які Україна може понести в результаті дій Росії в разі підписання угоди про асоціацію.

"Чому ми завжди говоримо про компенсації, хоча могли б говорити про нові величезні можливості, про право українських виробників працювати на найбільшому у світі вільному ринку?", - сказав він.

"Звісно, український бізнес має бути досить конкурентоспроможним, щоб домогтися успіху в ЄС. Але мене дивує, коли говорять, що потрібні якісь компенсації для бізнесу, не готового до конкуренції", - зазначив посол.

"Ми що, повинні платити компенсацію за слабкість? Чи за те, що люди не готові модернізувати виробництво?" , - заявив дипломат.

Сміт запевняє: "Ми пропонуємо Україні угоду, яка несе для вас величезні можливості!".
 
"Євросоюз – це не інститут із закриття бюджетного дефіциту. Так, є проблема у слабкості, у вразливості бюджетної політики України, і не дарма ведуться переговори з МВФ... Україні пропонувалися шляхи, які дозволили б пом'якшити удар по незахищених, малозабезпечених верствах населення у результаті зростання вартості газу, але уряд відповів відмовою" , - заявив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування