Суд відмовився зобов'язати Апарат Рибака оприлюднити списки "виїзної Ради"

Середа, 6 листопада 2013, 09:15

Окружний адмінсуд Києва підтримав сторону Апарату Верховної Ради за позовом журналіста "Української правди" і відмовив в задоволенні позовних вимог – надати копії списків реєстрації з підписами нардепів на виїзному засіданні 4 квітня 2013 року.

"У відповідь на свої інформаційні запити позивач отримала лише списки з прізвищами учасників засідання та інформацію про результати розгляду питань. Як зазначив відповідач, безпосередньо копії списків реєстрації  є конфіденційною інформацію, оскільки містять особисті підписи народних депутатів України, а тому не можуть бути надані", - повідомляє "Інститут медіа права".

В судовому засіданні представник Апарату ВРУ підтримав зазначену позицію, зазначивши, що підписи народних депутатів є персональними даними і відповідач не може надавати їх без згоди самих депутатів.

"Вимоги ж позивача розкрити таку інформацію створюють штучні підстави для порушення Апаратом його обов’язків щодо захисту персональних даних", - зазначив представник ВРУ.

Суд підтримав сторону відповідача і відмовив в задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

На думку позивача та її представників, рішення суду є неправомірним, оскільки списки реєстрації нардепів на засіданні створюються в процесі виконання депутатами їх конституційних обов’язків, тому за своїм характером є публічною інформацією.

"Окрім того підписи депутатів були добровільно оприлюднені ними разом із поданими деклараціями про майно на сайті ЦВК під час реєстрації як кандидатів в народні депутати", - зазначила позивач.

Зокрема в судовому засіданні сторона позивача надала суду відповідні копії декларацій з підписами депутатів, які були присутні на скандальному судовому засіданні. Отже, зазначена інформація не може вважатись конфіденційною.

Як підкреслила позивач, отримання запитаної інформації є "суспільно необхідним для здійснення громадського контролю за дотриманням нардепами Конституції та законів, адже засідання ВР 4 квітня викликало широкий резонанс у суспільстві". Зокрема щодо можливості фальсифікації підписів окремих народних депутатів.

Позивач та її представники мають намір оскаржити рішення суду до апеляційної інстанції.

Як відомо, кореспондент "Української правди" Оксана Коваленко оскаржила в суді відмову Апарату Верховної Ради надати списки з підписами депутатів, які були на "виїзному засіданні" на Банковій 4 квітня.

4 квітня фракції КПУ, Партії регіонів та підконтрольні їм позафракційники під виглядом зборів, замість того щоб домовлятися з опозицією, яка заблокувала трибуну, просто пішли із Грушевського на Банкову, – оголосили, що мають 244 голоси й провели там засідання Верховної Ради.

Попри заяви та накази спікера Володимира Рибака, апарат ВР, посилаючись на конфіденційність, двічі відмовлявся надавати "Українській правді" списки реєстрації з живими підписами.

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News