Європарламент пропонує натякнути Януковичу на перевибори

Середа, 11 грудня 2013, 21:07

У Європарламенті зареєстровано проект єдиної від усіх політичних груп резолюції "Про результати Вільнюського саміту й майбутнє Східного партнерства, зокрема, щодо України".

Частина документа, голосування щодо якого відбудеться в четвер у Страсбурзі, присвячена політичній кризі в Україні, повідомляє "Інтерфакс-Україна"

Якщо ця резолюція буде ухвалена, ЄП закличе до "негайного початку нової повноцінної посередницької місії ЄС на найвищому політичному рівні, щоб досягнути й допомогти в проведенні круглого столу між урядом, демократичною опозицією й громадянським суспільством і забезпечити мирне розв'язання нинішньої кризи".

У проекті документа пропонується висловити повну солідарність із "демонстрантами за європейське майбутнє й закликати українську владу повною мірою поважати громадянські права й фундаментальні свободи зборів і мирних акцій протесту".

"(ЄП) рішуче засуджує використання грубої сили проти мирних демонстрацій і наголошує на необхідності швидкого, ефективного й незалежного розслідування й покарання осіб, визнаних винними; закликає до негайного й безумовного звільнення мирних демонстрантів, арештованих в останні дні", - говориться в ньому.

Також Європарламенту пропонується висловити співчуття з приводу штурмів офісів позиційних партій і ЗМІ, а також переслідуванням демонстрантів 9 грудня. "(ЄП) вважає, що ці події можуть призвести до подальшої ескалації і без того напруженої ситуації", - йдеться у проекті резолюції.

Європарламент нагадує, що ще відкриті декілька каналів для комунікації, у тому числі й місія Пета Коса та Олександра Квасьневського.

У проекті також пропонується підтвердити підтримку підписанню Угоди про асоціацію якомога швидше, за умови виконання відповідних вимог.

Європарламент вважає рішення української влади не підписувати Угоду про асоціацію з ЄС "однієї з основних втрачених можливостей у відносинах Україна - ЄС" і "визнає європейські прагнення України, що проявилися в демонстраціях українського громадянського суспільства".

Пропонується закликати українську владу до переговорів із протестувальниками, щоб "уникнути ескалації насильства й дестабілізації в країні".

"(ЄП) Нагадує, що в будь-якому демократичному суспільстві можуть бути проведені нові вибори, коли необхідно оновити народну законність", - зазначається у проекті резолюції.

У проекті є й заклик до інституцій ЄС і державам-членам зобов'язатися "стати широко відкритими для українського суспільства, зокрема, за допомогою швидкої угоди про безвізовий режим…" і докладати зусиль, "щоб повною мірою включити Україну у внутрішній енергетичний ринок ЄС".

Також пропонується засудити тиск РФ на Україну й розробити "політику адекватної реакції" на інструменти, які використовує Росія проти східних партнерів, - аби Союз міг "відповідати тим же".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:07
Держдеп США продовжує непокоїтись через грузинський закон "про іноагентів"
10:04
Катували в окупації електричним струмом: українець уперше подав позов до суду Аргентини
09:56
Експрем'єрка Британії хоче бачити Трампа президентом США
09:29
На протестах у Тбілісі проти закону про "іноагентів" затримали більше десятка осіб
09:20
"Нафтогаз" у першому кварталі сплатив податків на понад 18 мільярдів
09:15
Туск і прем'єрка Данії поговорили про створення "залізного купола" для Європи
09:12
"Що скажуть люди" і "треба бути як усі": 6 поширених установок родом з СРСР
09:02
Терор повинен програти скрізь: захист Штатами неба Ізраїлю викликає заздрість та іронію в Україні − WSJ
08:49
ЗМІ: Канцлери Німеччини та Австрії вступили у суперечку з Боррелем на останньому саміті ЄС
08:26
Новий представник фон дер Ляєн відмовився від посади після критики у фаворитизмі
Усі новини...