У США запланували санкції для Януковича і Ко

Субота, 14 грудня 2013, 09:21

На розгляд Сенату США внесено резолюцію, якою пропонується ввести візові обмеження і заморозити активи для осіб, відповідальних за насильство проти учасників мирних акцій в Україні.

Як повідомляє Reuters, документ поданий сенаторами від Демократичної та від Республіканської партій та закликає до "мирного і демократичного вирішення" політичної кризи, що дозволило б Україні стати "активним членом європейського співтовариства".

У разі схвалення Сенатом питання про санкції, в тому числі - візові обмеження та замороження активів для осіб, відповідальних за насильство проти мітингувальників  - мають розглянути в Конгресі США.

Також в резолюції наголошується, що подальше насильство з боку уряду матиме наслідки для двосторонніх відносин між країнами.

"Українці протестують, тому що вони знають, що були продані своїм урядом заради короткострокового грошового прибутку з Росії", - наголошується в тексті резолюції.

За даними VIDIA, cенатори  у своїй резолюції просять президента Барака Обаму висловити підтримку народу України у його європейських прагненнях та засудити дії української влади на чолі з президентом Януковичем щодо непідписання асоціації з ЄС та застосування сили проти мирних протестувальників.

У разі прийняття резолюції Сенат оголосить наступні 7 пунктів: оголосить підтримку українському народу у його праві визначати демократичне майбутнє для своєї країни; закличе США та лідерів ЄС об’єднати зусилля задля мирного та демократичного подолання кризи в Україні та подальшої інтеграції України у євроатлантичні структури; закличе протестувальників, опозицію та суспільство і надалі утримуватись від застосування сили та розпочати процес загальнонаціонального примирення.

Окрім того Сенат США "закличе  усі політичні партії утримуватися від мови ворожнечі (агресії направленої на людину або групу осіб за ознакою раси, релігії, статі або сексуальної орієнтації), що роз’єднує українське суспільство; закличе уряд України утриматися від подальшого застосування сили проти мирних протестів та поважати міжнародно визнані права громадян України, особливо право висловлювати думку та право на зібрання. 

Також  у разі схвалення резолюції Сенат засудить насильство, застосоване проти мирних демонстрантів 30 жовтня, 1 та 11 грудня, і вимагатиме негайно притягнути винних посадовців до відповідальності, а також негайно припинити переслідування затриманих мирних демонстрантів. 

"У разі повторного застосування владою насильства проти мирних демонстрантів, Президент США та Конгрес повинні розглянути запровадження персональних санкцій, включно із візовими обмеженнями та замороженням активів, проти відповідальних осіб", - йдеться у документі. 

Як відомо, 30 листопада  "Беркут" силою очистив Майдан Незалежності від мітингувальників, що виступали проти непідписання угоди про асоціацію з Євросоюзом. За медичною допомогою звернулися 35 осіб. 7 з них госпіталізували.

Президент Віктор Янукович, який раніше стверджував про тільки про необхідність проведення розлідування з данного приводу, заявив, що є три особи, відповідальних за розгін Майдану, які мають бут покарані.

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування