Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович і Путін вирішили подумати над модернізацією Чорноморського флоту РФ

Середа, 18 грудня 2013, 10:13

За підсумками засідання в Москві українсько-російської міждержавної комісії президенти дали ряд доручень урядам щодо перебування ЧФ РФ в Криму.

Як повідомляє ZN.UA, президенти України і Росії Віктор Янукович і Володимир Путін доручили урядам розпочати переговори з підготовки двосторонньої угоди про заміну озброєнь і військової техніки Чорноморського флоту Російської Федерації, що базується на території України.

Про це йдеться в оприлюдненому протоколі засідання.

Зокрема передбачається, що РФ може збільшити свою участь у розвитку соціально -економічної сфери Севастополя та інших населених пунктів на території України, де дислокуються військові формування Чорноморського флоту РФ.

Крім того, пропонується прискорити роботу з інвентаризації земельних ділянок та розташованих на них об'єктів нерухомості, які використовує ЧФ РФ, і з урегулювання питання про здійснення капітального ремонту будівель і споруд, що орендуються Російською Федерацією в інтересах російського Чорноморського флоту.

Також урядам доручено завершити підготовку до підписання проектів низки міжурядових угод.

Ці угоди будуть стосуватися і узгодження пересувань, пов'язаних з діяльністю військових формувань ЧФ РФ на території України, поза місцями їх дислокації, а також порядку перетину державного кордону України військовими кораблями, суднами забезпечення, літальними апаратами, військовослужбовцями ЧФ РФ.

Крім того, передбачається вирішити питання реєстрації за місцем проживання військовослужбовців і цивільних осіб ЧФ РФ, членів їх сімей в міграційних органах України.

Президенти також запропонували врегулювати питання оподаткування структурних підрозділів ЧФ РФ та митного оформлення товарів, що ввозяться в інтересах флоту на територію України.

Як відомо, підписаний у 1997 договір про умови базування Чорноморського флоту Росії на території України передбачав термін перебування цього військового формування в Криму до 2017 року.

Однак у квітні 2010 року президенти двох країн підписали "харківські угоди", продовживши термін перебування ЧФ РФ в Криму ще на 25 років (після 2017 року) з можливістю його продовження ще на 5 років - до 2042-2047 років.

При цьому ряд проблемних питань, що стосуються перебування російського флоту на території України, не вирішені і до цих пір.

Зокрема, так і не був погоджений порядок пересувань, пов'язаних з діяльністю підрозділів ЧФ РФ поза місцями їх дислокації, використання гідрографічних об'єктів у Криму, а також порядок модернізації російського флоту.

Згідно чинної правової бази між країнами, модернізація флоту, повинна проходити за принципом " тип на тип" і " клас на клас " за згодою української сторони. Росія, однак, вже робила спроби обійти це обмеження.

Як повідомлялося, президент РФ Володимир Путін за підсумками зустрічі в Москві заявив, що Росія і Україна могли б щільніше співпрацювати у військовій сфері.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...