ЄС не турбує угода між Україною і Росією - голова Єврокомісії

П'ятниця, 20 грудня 2013, 14:48

Європейський Союз не турбує те, що Україна підписує угоди з Росією.

Про це в п'ятницю на прес-конференції за підсумками саміту ЄС заявив голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Я не можу детально коментувати угоду між Україною і РФ, так як я не знаю його змісту. Я володію інформацією про те , що поки не підписана угода про приєднання України до Митного союзу" , - зазначив він.

"Ми не вважаємо проблемою те, що Україна укладає угоди з РФ" , - підкреслив Баррозу.

"Ми абсолютно не турбуємося про угоди між Україною і Росією. Важливим є те, що коли ми говоримо про нашу угоду - Угоду про асоціацію і глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі - Україна має приймати рішення вільно і без зовнішнього втручання " , - сказав він.

"Але, за словами українських властей, такого роду тиск був, і це неприйнятно. Це наша позиція", - заявив Баррозу.

Президент Єврокомісії наголосив, що в Брюсселі "не розглядають відносини України та ЄС як щось негативне для наших партнерів".

"Це політика, яка корисна для наших сусідів і сусідів наших сусідів. Ми не розглядаємо як проблему те, що у України є домовленості з Росією. Насправді, ми радили Україні та Росії , щоб у них було краще співробітництво", - зазначив він.

Баррозу нагадав, що кілька років тому у відносинах між Україною і Росією, "була серйозна криза", яка призвела до припинення поставок газу в ЄС. "І ми робили все, щоб спростити відносини між Україною і Росією. Ми підтримували їх у пошуку рішень" , - констатував президент ЄК.

За його словами, в ЄС розглядають Україну, як "частину європейської сім'ї, частину широкої родини європейської нації".

Також Баррозу додав, що сформована в Україні ситуація повинна бути вирішена шляхом політичного діалогу.

Також він додав, що ситуація, що склалася в Україні, повинна бути вирішена шляхом політичного діалогу.

"ЄС дуже чітко заявляє про те , що поточна ситуація на Україні повинна бути дозволена політичними засобами , в діалозі ( з владою - ред.) Повинна брати участь опозиція" , - зазначив він.

Як відомо, 17 грудня президент Віктор Янукович відвідав Москву і уклав низку угод.

Росія й Україна підписали план дій з урегулювання обмежень у двосторонній торгівлі на 2013-2014 роки.

Водночас, "Газпром" знизив ціну газу для України на третину – $268,5 за тисячу кубометрів буде з початку 2014 року.

Однак джерела в українській делегації повідомили, що коефіцієнт вартості російського газу для України буде переглядатися й затверджуватися щоквартально. Крім того, Росія надає Україні 15 мільярдів доларів.

В ЄС критично сприйняли такий крок. Президент Ради ЄС Херман Ван Ромпей натякнув, що така допомога є "короткостроковими заходами для того, щоб уникнути колапсу або падіння".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування