Янукович у Москві підписав газову угоду зразка 2009 року

Неділя, 22 грудня 2013, 20:30

Доповнення до газових контрактів торкнулися лише зміни ціни, але не торкнулися обсягів російського газу, який закупає Україна. Також у контракті залишився пункт "бери або плати".

Про це в інтерв'ю телеканалу "1+1" заявив віце-прем'єр-міністр Юрій Бойко. 

"Зміни до контракту по цьому пункту ("бери або плати") у нас не готувались. Не готувались зміни до контрактів по обсягам", - зазначив Бойко.

При цьому на питання "Чи означають підписані домовленості в Москві, що конфлікт щодо газу з Росією знятий до кінця дії газових контрактів (2020 року)", Бойко заявив: "Сподіваюся що так".

За словами віце-прем'єра, до налагодження діалогу сторони підштовхнула політична ситуація. 

Також Бойко заявив, що Україна поки не отримала "чіткого сигналу з боку російських колег  про те що вони готові на рівноправну модель співпраці".

"Була принципова позиція президента Януковича - ми готові на будь-яку модель співпраці з РФ, але паритетно - на братських засадах: якщо консорціум - то 50 на 50, якщо власність ГТС - то 50 на 50. На жаль ми не отримали чіткого сигналу", - зазначив Бойко.

Разом з тим в інтерв"ю телеканалу "Інтер" Бойко заявив: у формулі, за якою тепер визначається ціна газу, з'явився коефіцієнт, який будуть переглядати кожні три місяці. Але, за його словами, нічого нового в цьому немає - та ж схема, що і в "базовому" контракті 2009-го року.

Також Бойко зазначив: політика на ціну газу впливати не буде, тільки економіка. Крім того він зазначив, що газ для України може навіть подешевшати, якщо знизиться ціна на нафту.

Як відомо, 17 грудня "Газпром" і "Нафтогаз України" підписали доповнення до чинного контракту, за яким з 1 січня 2014 року Україна купуватиме газ за ціною в 268.5 доларів за тисячу кубометрів.

Пізніше Юрій Бойко заявив, що у 2014-му році Україна має намір ще на 10% скоротити закупівлі російського рази.

"Не можу погодитися з твердженням, що ми взяли на себе зобов'язання скуповувати більше газу. Ми за 3 роки зменшили закупівлю російського газу на 25%, і прямо сказали нашим партнерам, що ми будемо цю лінію продовжувати", - сказав він.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування