Польські підприємці розповіли, як їх обкрадають в Україні

Понеділок, 23 грудня 2013, 11:38

Корупцією та спробами адміністративно тиснути на підприємців, навіть іноземних, в Україні займаються і найвищі урядові посадовці.

Про це у своїй статті для Gazeta Wyborcza пише польський підприємець Вольдемар Маркевич, якого втратив бізнес в Україні.

Автор розповів, що він був представником західної фірми, яка хотіла продавати перед Євро-2012 в Україну британське та американське обладнання.

Але для цього від фірми вимагали своїм коштом відправити делегацію українських чиновників до Британії та США для "сертифікації" відповідних заводів.

Потенційні інвестори вдалися за допомогою до куруючого віце-міністра.

"Відповідь була наступна: "200 тисяч доларів мені і не маєте проблем з адміністрацією". На питання, як він собі уявляє вилучення з фірми 200 тисяч доларів, віце-міністр відповів: "Якщо не всієш вивести 200 тисяч доларів, то не берись до бізнесу в Україні". Фірму закрили", - йдеться у статті.

Скаржаться польські підприємці і на рейдерство та корумпований суд.

Проте, за словами автора, проблема в Україні не просто в урядовцях, але й у законодавстві.

"Торговий кодекс в Україні передбачає, що на загальному зібранні більшість дає не підрахунок часток, а підрахунок учасників. Тобто, якщо у поляка є 80% фірми, а у двох українців по 10%, то вони можуть пере голосувати поляка, чи й навіть позбавити його частки. Це не вигадав хтось в уряді, це рішення країни", - обурився автор.

Він вважає, що Україна мусить спершу розібратись зі своїми внутрішніми проблемами сама, а тоді братись до євроінтеграції.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...