Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Росії можуть не знайти обіцяних Україні 15 мільярдів доларів

Вівторок, 24 грудня 2013, 10:57

Уряд Росії може виділити Україні з Фонду національного добробуту не більше $9 млрд з обіцяних $15 млрд.

Про це пише Комерсант-Україна.

23 грудня міністр фінансів РФ Антон Силуанов повідомив, що ухвалені напередодні поправки до постанови уряду дозволили вкладати в ризиковані боргові зобов'язання іноземних держав до 10% коштів ФНБ .

Згідно з даними мінфіну РФ, на 1 грудня 2013 об'єм ФНБ становив $88 млрд. Поповнювати фонд в найближчі роки не планують, отже, всього в українські бонди може бути вкладено не більше $8,8 млрд.

Таким чином, для виконання обіцянки російського президента Володимира Путіна вкласти в український зовнішній борг $15 млрд Росії доведеться шукати інші джерела фінансування.

Видання зазначає, що відповідно до чинної редакції постанови уряду Про порядок управління коштами ФНБ накопичення фонду можна вкладати в цінні папери урядів Австралії, Австрії, Бельгії, Великобританії, Німеччини, Данії, Ірландії, Іспанії, Канади, Люксембургу, Нідерландів, США, Фінляндії, Франції, Швейцарії, Швеції та Японії.

Всі ці країни мають найвищі рейтинги кредитоспроможності, що гарантують інвесторам безпеку вкладень. Тепер до цього списку потрапила Україна з рейтингом на кілька щаблів нижче необхідного і з негативним прогнозом.

Як відомо, Україна 20 грудня 2013 випустила єврооблігації на 3 мільярди доларів з терміном погашення в 2015 році і ставкою купона 5%.

24 грудня прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що Росія в понеділок, 23 грудня, вже придбала ці боргові зобов'язання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування