У ЄС закликають об'єктивно розслідувати побиття Чорновол

Середа, 25 грудня 2013, 18:53

Представництво ЄС в Україні сподівається на об'єктивне розслідування справи про побиття журналістки Тетяни Чорновол.

Про це йдеться у заяві, розповсюдженій прес-службою.

"Представництво ЄС в Україні уважно і з занепокоєнням спостерігає за зростанням тиску на активістів громадянського суспільства, політичних лідерів та журналістів, які беруть участь у мирних протестах у Києві та по всій країні на підтримку асоціації України та ЄС і основоположних прав і свобод", - сказано в документі.

"З різних міст надходять повідомлення про залякування, насильство та сумнівні обвинувачення. Жорстоке побиття журналістки та активістки Тетяни Чорновол, що сталося минулої ночі, є, на жаль, лише найсвіжішим прикладом із багатьох подібних випадків, що викликають стурбованість", - йдеться в заяві.

"Свобода висловлювань є одним із основоположних та загальноприйнятих міжнародною спільнотою прав людини, яке Україна зобов'язалась поважати та захищати. Свобода слова належить до основних цінностей кожного вільного та демократичного суспільства", - сказано в документі.

"Це обов'язок та відповідальність влади - захищати право народу на мирні демонстрації, свободу висловлювань журналістів та інших активістів громадського суспільства. Ці права мають бути захищені всюди і для кожного", - вважають у представництві ЄС в Україні.

"Ми прийняли до уваги негайний заклик президента Януковича провести розслідування справи Тетяни Чорновол. Ми сподіваємось на всебічне розслідування даної справи та всіх інших справ, які пов'язані зі залякуванням та насильством, на основі наявних доказів і свідчень, що викликають довіру", - сказано у заяві.

"У результаті відповідного та незалежного розслідування мають бути притягнені до відповідальності всі винні; це також слугуватиме розв'язанню проблеми видимої суспільством безкарності за такі серйозні порушення основоположних свобод", - зазначили у представництві.

"Бездіяльність влади або відсутність результатів розслідування загрожує підірвати довіру громадськості до спроможності держави захищати своїх громадян", - підкреслюється у заяві.

Як відомо, зловмистники побили журналістку і активістку Тетяну Чорновіл у ніч на середу.

За даними міліції, вона їхала у власному автомобілі і її "підрізало" авто

Невідомі витягли журналістку і побили, після чого автомобіль скинули в кювет.

Міліція вже почала кримінальне провадження за ч.2 ст.296 (хуліганство).

Пізніше стало відомо, що авто належало Олександру Храмцову. За інформацією "Української правди", Храмцов продав машину  Porsche Cayenne за довіреністю.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News