Раді пропонують призначити вибори президента на цей березень

П'ятниця, 10 січня 2014, 17:27

Вибори президента України згідно Конституції і 1996, і 2004 року мають відбутися в 2014 році.

Про це заявив депутат від Батьківщини Олександр Бригинець, який зареєстрував у Верховній Раді проект постанови про призначення чергових виборів президента на 30 березня 2014 року, повідомляє "ЛІГАБізнесІнформ". 

Бригинець зазначив, що згідно Конституції 1996 року вибори президента мають бути призначені в останню неділю березня п'ятого року повноважень, а за Конституцією 2004 року, скасованої через Конституційний суд, - в останню неділю жовтня 2014 року. 

"Мені складно сказати, яка з конституцій більш діюча, але одна з них точно діє. Так от ця Конституція, яка мені в принципі не подобається, але сьогодні діє, передбачає, що вибори президента повинні пройти в останню неділю березня п'ятого року повноважень, тобто 30 березня 2014 року", - сказав опозиціонер.

"Дійсно, в цій Конституції є перехідні положення, які передбачають порушення Конституції, тобто проведення виборів під час шостого року повноважень. Але абсолютно зрозуміло, що порушувати Конституцію навіть заради того, щоб дати Януковичу зайвий рік повноважень, не потрібно", - зазначив Бригинець.

"Тому, я і багато людей на Майдані, в тому числі юристів, заявляємо, що вибори мають пройти так, як це передбачає Конституція, а не то зміни, які було внесено Радою після торгів з Януковичем. Друга частина - це Конституція, яка була неправомірно скасована, але з юридичної точки зору продовжує бути діючою", - додав він.

"Ця Конституція передбачає вибори президента в п'ятий рік повноважень в останню неділю жовтня. Таким чином, вибори повинні відбутися десь між цими двома періодами", - сказав Бригинець. 

На запитання, чи підтримає Верховна Рада його проект постанови про призначення виборів на 30 березня, Бригинець відповів, що представники опозиційних фракцій вже оголосили про таку підтримку.

Що стосується депутатів від партії регіонів, то вони, за його словами, перебувають під постійним тиском. "Але немає жодних гарантій того, що в якийсь момент вони не проігнорують цей тиск", - зазначив Бригинець. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...