Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович повинен запропонувати щось Майдану - дипломат

Понеділок, 13 січня 2014, 15:20

Джон Гербст, який працював американським послом у Києві під час Помаранчевої революції, вважає, що опозиція повинна дати президенту Януковичу "простір для компромісу".

Про це він сказав в інтерв'ю "Українській правді".

На думку Гербста, "Янукович сьогодні слабший, ніж два місяці тому. Навіть всупереч подарунку від Путіна. У сильного лідера люди не збираються тисячами щодня, щоб протестувати проти його політики".

"Янукович повинен запропонувати щось Майдану, щоб повернутися до нормального управління країною. І опозиція повинна дати Януковичу простір для компромісу, як це було в 2004 році, - вважає американський посол.

За його словами, опозиція "поки вимагає нереалістичного"​​, а президент вирішив, що акції протесту зійдуть нанівець самі собою.

"Це передбачувана тактика Януковича, тому що тримати людей на вулиці важко. Помаранчева революція тривала 17 днів - з початку протестів до моменту, коли було знайдено компромісне рішення. А зараз вже пройшло майже два місяці", - говорить Гербст.

"Питання, чи готова опозиція тримати людей на вулиці? Якщо опозиція здатна, і потребуватиме більш реалістичних цілей, Янукович змушений буде піти на поступки. Якщо ні - він буде чекати, коли люди розійдуться , - вважає він.

На думку Гербста, в рамках компромісу "було б добре, щоб Янукович знав, що він і його родина в безпеці".

Але цей компроміс має включати звільнення Тимошенко та надання права Кличко балотуватися і чесні вибори, вважає він.

"Це не означає, що все, що робив Янукович чи придбала його сім'я за останні п'ять років, має бути прощено, але якісь розумні гарантії повинні бути надані Януковичу", - підкреслив дипломат.

"Інакше він буде робити все можливе, щоб залишитися при владі за будь-яку ціну. І це гірше для України, ніж коли політик знатиме, що він можете спокійно піти на пенсію", - сказав Гербст.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...