Грібаускайте: Ми втратили керівництво України, але отримали народ

Вівторок, 14 січня 2014, 12:55

Президент Литви Даля Грібаускайте вважає, що після вільнюського саміту Східного партнерства Європа "втратила українське керівництво, але отримала український народ".

Про це глава литовської держави, яка головувала в ЄС у другому півріччі 2013 року, заявила на прес-конференції у вівторок у Страсбурзі, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Говорячи про підсумки саміту Східного партнерства, який пройшов у Вільнюсі 28-29 листопада, Грібаускайте висловила впевненість:

"Після цього саміту Україна не буде такою, як була, українські люди також не будуть тими ж. Ми, справді, втратили сьогоднішнє керівництво України, але ми отримали українських людей, ми отримали їхню боротьбу за майбутнє".

Президент Литви констатувала, що "це заохочує нас ніколи не здаватися ні під яким зовнішнім тиском ні від кого".

"Імовірно, ми це (тиск) знову побачимо в майбутньому, і політично ми можемо боротися з будь-яким зовнішнім тиском", - упевнена вона.

Грібаускайте сказала, що тільки від "політичної волі українського народу й наших урядів у Європі" буде залежати "допомога країні, яка прагне наблизитися до ЄС".

Крім того, іншим результатом саміту вона назвала розуміння того, що "відбувається з нашим стратегічним партнером Росією, і що відбувається на наших кордонах".

"Саміт Східного партнерства був важливим для усіх нас, а не тільки для Литовського президентства, і його результат також дуже важливий для європейського майбутнього", - зазначила Грібаускайте.

Президент Литви також сказала, що "непідписанням угоди українське політичне лідерство викликало розчарування українських людей", цитує ресурс "ЄС-плюс".

Грібаускайте акцентувала на мирному характері акцій протесту, що тривають в Україні проти такого рішення влади, незважаючи на жорстокість поліції й "Беркуту".

"Поки коментатори в Європі скаржаться, що Європа втратила свій шлях, ми бачимо зовсім інші сигнали з Євромайдану. Європа усе ще залишається моделлю для багатьох у світі", - зазначила литовський президент.

Як відомо, Україна і ЄС вели переговори про угоду про асоціацію з 2007 року, але 21 листопада 2013 року український уряд заявив про припинення роботи над підписанням угоди, що планувалося здійснити під час Вільнюського саміту "Східного партнерства" ЄС 28-29 листопада.

Відтоді в Україні тривають акції протесту проти влади. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:21
ISW: Україна б’є по Росії зброєю власного виробництва
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
Усі новини...