Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЦВК просить КС пояснити, скільки майбутній президент має жити в Україні

Четвер, 16 січня 2014, 16:35

Центральна виборча комісія просить Конституційний Суд надати офіційне тлумачення вимоги до депутатів та президента щодо терміну проживання на території України до дня виборів.

Відповідне рішення ЦВК прийняла у четвер, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

ЦВК, зокрема, просить надати тлумачення ст. 103 Конституції, де записано, що для обрання депутатом особа має останні 5 років жити в Україні, президентом – 10 років.

ЦВК просить КС розтлумачити ці положення з позиції визначення поняття "проживання в Україні", а також критеріїв щодо тривалості такого проживання.

У зверненні зазначено, що в практиці застосування відповідних законодавчих норм не склалися однакові підходи до обчислення термінів проживання в Україні.

"На сьогодні дійсно є необхідність цього конституційного звернення, оскільки існує неоднозначне застосування відповідних норм під час судової практики", - зазначила член ЦВК Тамара Астахова.

Також, за її словами, до ЦВК уже цього року надійшли звернення від депутатів різних рівнів ВО "Батьківщина" щодо тлумачення зазначених норм, а також прохання звернутися до КС із цього приводу.

Як відомо, Верховна Рада прийняла так звані "поправки Кличка" до Податкового кодексу, які вносять зміни у визначення громадянства України і можуть зашкодити балотуватися на виборах президента Віталію Кличку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...