МВС про "диктатуру": У Європі такі закони вже 25 років діють

Субота, 18 січня 2014, 18:00

Громадянам, які прийшли на мирні зібрання чи масові заходи, забороняється маскувати своє обличчя. Порушення цієї норми каратиметься штрафом до 4250 грн. або адмінарештом до 15 діб.

Про це, як повідомили у Міністерстві внутрішніх справ, заявив начальник кафедри організації охорони громадського порядку Національної академії внутрішніх справ України Володимир Куліков.

"Законом, прийнятим 16 січня, було внесено зміни до ст. 185-1 КУпАП, яка доповнена 3 та 4 частинами. Відповідно до них громадянам, які прийшли на мирні зібрання чи інші масові заходи, забороняється маскувати своє обличчя. Тобто бути в касці, масці або ж шоломі", - нагадали в МВС.

Окрім цього є заборона на пронесення на мирні зібрання будь-якої зброї, засобів відкритого вогню, піротехніки, спеціальних засобів самооборони, вибухових чи легкозаймистих речовин, а також предметів, що спеціально пристосовані або ж заздалегідь заготовлені для вчинення протиправних дій.

Також забороняється приходити у форменому одязі, що копіює або схожий на формений одяг працівників силових структур.

"За все це встановлюється відповідальність. Санкції цієї статті передбачають штраф від 2500 до 4250 грн. або адмінарешт до 15 діб", - зазначив Куліков.

"Якщо порівняти країни ЄС, то в Німеччині така практика діє вже 25 років – за маскування обличчя під час масових заходів там передбачено кримінальну відповідальність, позбавлення волі на строк до 1 року. У Великобританії аналогічна практика діє майже 30 років. А у Франції для тих осіб, які приховують своє обличчя під час погромів передбачено 3 роки в'язниці і 45000 євро штрафу", - зауважив Куліков.

Як відомо, раніше глава МВС Віталій Захарченко заявив, що міністерство зацікавлене у конструктивному діалозі з усіма, хто бажає миру та спокою в державі, а "кожне правопорушення зустрічатиме з нашого боку жорстке реагування в межах чинного законодавства".

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування