Лукаш запевняє, що й сама не в захваті від закону про наклеп

Вівторок, 21 січня 2014, 17:25

Міністр юстиції Олена Лукаш заявила, що "не в захваті" від введення кримінальної відповідальності за наклеп.

Про це вона заявила на брифінгу у вівторок.

"Я особисто не в захваті від її (статті в Кримінальному кодексі ) існування", - сказала Лукаш.

Разом з тим, за її словами, кримінальна відповідальність за наклеп існує в низці європейських країн.

На думку Лукаш, українські журналісти не займаються завідомо неправомірним збиранням та розповсюдженням недостовірної інформації.

"Тому ваші професійні побоювання є на сьогоднішній день безпідставними, однак, якщо така норма існує в міжнародному документі, то хотілося б розуміти критику, яка звучить", - сказала міністр.

Як відомо, так званий закон Олійника-Колесніченко набирає чинності з 22 січня, крім підпункту 5 пункту 18 розділу I закону (про введення норми про продаж sim-карт за паспортами), який набере чинностіз 1 травня 2014 року.

Верховна Рада ухвалила закон авторства народних депутатів фракції Партії регіонів Володимира Олійника та Вадима Колесніченка 16 січня, президент Віктор Янукович підписав 17 січня.

Законом, зокрема, запроваджується кримінальна відповідальність за наклеп і екстремістську діяльність.

Автори закону також упевнені, що в Україні масове поширення набуло таке явище як екстремізм, "тобто діяльність, спрямована на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу, захоплення або утримання влади, розпалювання соціальної, расової, національної, етнічної, мовної чи релігійної ворожнечі та ненависті, здійснення масових заворушень, порушення громадського порядку, хуліганських дій та актів вандалізму".

Відповідно до уваленого закону, наклеп (свідоме поширення недостовірних відомостей, які ганьблять честь і гідність іншої особи) карається штрафом до 50 неоподатковуваних податком мінімумом доходів громадян або громадськими роботами до 200 годин, або виправними роботами на термін до 1 року.

Наклеп у творі, який публічно демонструється в ЗМІ або мережі Інтернет, або ж вчинений особою, раніше судимою за наклеп, карається штрафом від 50 до 300 неоподатковуваних податком мінімумом доходів громадян або громадськими роботами від 150 до 240 годин, або виправними роботами на термін до 1 року.

Наклеп, поєднаний з обвинуваченням у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, - карається виправними роботами на строк від 1 до 2 років, або обмеженням волі на термін до 2 років.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування