Верховний комісар ООН з прав людини: диктаторські закони треба призупинити

Вівторок, 21 січня 2014, 18:32

Верховний комісар ООН з прав людини Наві Піллай закликає українську владу призупинити виконання так званих "диктаторських законів".

Про це ідеться у заяві Піллай, поширеній на сайті верховного комісара ООН.

"Я закликаю владу призупинити застосування законів , щоб дати час для ретельного аналізу їх змісту, який має повністю відповідати міжнародним стандартам в сфері прав людини, зокрема, зобов'язань України за відповідними договорами, які вона ратифікувала", - сказала Піллай.

"Я особливо стурбована можливістю, що ці закони повинні обмежити право на свободу вираження думок і свободу зборів, право на інформацію, право громадянського суспільства вільно працювати. Закони також мають потенціал , щоб привести до безкарності за порушення прав людини", - додала Піллай.

Вона звернула увагу на тому, що неурядові організації тепер втратять статус неприбутковості та будуть реєструватися як "іноземні агенти".

"Такі положення спровокують відкат у сфері прав людини для народу України, задушить полеміку в державі та поставить під загрозу демократичні завоювання останніх двох десятиліть", - сказала Піллай.

Верховний комісар звернулася "до всіх сторін вступити в конструктивний діалог, щоб уникнути подальшої ескалації напруженості".

Піллей також закликала всі сторони проявляти стриманість, підкресливши, що право на свободу мирних зборів є фундаментальним правом людини.

"Я закликаю лідерів опозиції чітко дистанціюватися від тих своїх прихильників, які вдаються до насильства", - сказала вона.

"Повністю визнаючи законний обов'язок держави для захисту від насильства, я звертаюся до правоохоронних органів, щоб вони виконувати свої обов'язки в повній відповідності з відповідними міжнародними нормами в галузі прав людини".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...