Дипломатам повідомили про можливе введення надзвичайного стану. МЗС заперечує

Понеділок, 27 січня 2014, 11:08

Деяким дипломатам, які перебувають в Україні повідомили про можливе введення надзвичайного стану.

Про це "Українській правді" повідомили джерела в одному з посольств.

За словами джерела, вони отримали повідомлення, що вірогідність введення надзвичайного стану дуже висока.

Між тим у МЗС називають провокацією заяви, що український МЗС попередив іноземні посольства про запровадження надзвичайного стану у країні, про що заявив речник МЗС Євген Перебийніс, передає Радіо Свобода.

"Це не відповідає дійсності. Ми ні про що не інформували посольства. Це якась провокація", - сказав він.

Між тим в понеділок вранці Міністр закордонних справ Леонід Кожара провів телефонні розмови з Федеральним міністром закордонних справ Німеччини Франком-Вальтером Штайнмайєром, Міністром закордонних справ Королівства Швеція Карлом Більдтом та Міністром закордонних справ Республіки Польща Радославом Сікорським.

Під час телефонних розмов Леонід Кожара поінформував їх про останній розвиток подій в Україні, зокрема про захоплення радикально налаштованими силами будівлі Міністерства юстиції, "що може негативно позначитися на подальшому проведенні антикризових переговорів, а також спричинити ускладнення загальної внутрішньополітичної ситуації в країні".

Як відомо, раніше міністр Юстиції Олена Лукаш не виключила введення надзвичайного стану у зв’язку з тим, що Спільна справа на чолі з Данилюком захопила приміщення міністерства юстиції.

Лідер "УДАРу" Віталій Кличко попросив активістів звільнити будівлю міністерства, але вони відмовилися.

Згідно з законом про НС вводиться указом президента, який підлягає затвердженню Верховною Радою протягом двох  днів  з  моменту  звернення президента.

До введення президент звертається  через  засоби масової інформації або в інший спосіб до груп осіб,  організацій,  установ, які є ініціаторами чи учасниками   дій,   що  можуть  бути  приводом  для  запровадження надзвичайного стану,  з вимогою  припинити  свої  протиправні  дії протягом  встановленого  у  зверненні  строку  і попередженням про можливість введення надзвичайного стану.

Надзвичайний стан в Україні може бути  введено  на  строк  не більш як 30 діб і не більш як 60 діб в окремих її місцевостях.

У період  НС не можуть бути припинені повноваження президента, ВР, уряду, тощо.

НС передбачає:

- встановлення особливого режиму в'їзду і  виїзду,  а  також
обмеження   свободи   пересування   по   території,  де  вводиться
надзвичайний стан;

- обмеження руху транспортних засобів та їх огляд;

- посилення охорони громадського  порядку  та  об'єктів,  що
забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства;

- заборона   проведення   масових   заходів,  крім  заходів,
заборона на проведення яких встановлюється судом;

- заборона страйків;

-  примусове  відчуження  або  вилучення майна у юридичних і
фізичних осіб.

-запровадження  комендантської  години (заборона перебувати  на вулицях та в інших громадських місцях  без  спеціально  виданих перепусток і посвідчень особи у встановлені години доби);

 -заборона  виготовлення  і   розповсюдження   інформаційних матеріалів, що можуть дестабілізувати обстановку;

- регулювання   роботи   цивільних  теле-  та  радіоцентрів, заборона  роботи   аматорських   радіопередавальних   засобів   та радіовипромінювальних    пристроїв   особистого   і   колективного користування;

- особливі  правила  користування   зв'язком   та   передачі інформації через комп'ютерні мережі;

 - порушення  у порядку,  визначеному Конституцією і законами України,  питання  про  заборону  діяльності  політичних   партій, громадських   організацій  в  інтересах  національної  безпеки  та громадського порядку,  охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування