Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Дипломати радять Заходу налякати санкціями оточення Януковича

Вівторок, 28 січня 2014, 15:29

Захід має посилити тиск на президента Віктора Януковича й виступити посередником у перемовинах між опозицією та владою, щоб стабілізувати ситуацію в Україні.

Про це йдеться в опублікованій у The New York Times статті колишніх представників США в Україні Джона Хербста (2003-06), Вільяма Міллера (1993-98), Стівена Пайфера (1998-2000) та Вільяма Тейлора (2006-09).

Дипломати скептично оцінюють останні поступки влади опозиції та протестувальникам.

"Уряд пропонує надто мало, занадто пізно. Малоймовірно, що навіть пропозиція прем'єр-міністра Миколи Азарова піти у відставку, про яку стало відомо у вівторок, заспокоїть протестувальників", - вважають вони.

Автори статті переконані, що чиновники Сполучених Штатів і Європейського союзу повинні дати Януковичу зрозуміти, що він має утримуватися від застосування сили і вести серйозні переговори, щоб вирішити кризу.

"Він (Янукович) повинен запропонувати опозиції частковий контроль над державними органами безпеки. Він має дати конкретні гарантії того, що в 2015-му президентські вибори будуть вільними і чесними, в тому числі, що пан Кличко зможе балотуватися, і що екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко вийде з в'язниці", - вважають посли.

Вони схвалили введену США заборону на в'їзд для окремих українських чиновників.

"Слід додати до цього фінансові санкції і попередити, що вони можуть бути застосовані до людей з близького оточення Януковича, а також членів їх сімей, якщо вони не використовуватимуть свій вплив для того, щоб покласти край кризі", - вважають автори статті, підкреслюючи, що до США має приєднатися ЄС.

Диломати-ветерани також радять стримувати українську опозицію від того, щоб вона заганяла Януковича в кут, і постійно тримати у Києві делегацію з чиновників високого рівня та відправляти дипломатів "патрулювати" вулиці Києва, щоб підтримувати стабільність ситуації.

Крім того, Захід, на їх думку, має примусити Путіна послабити своє втручання в справи України.

"Путін повинен розуміти, що складна ситуація в Україні кине тінь на його великі надії приймати Олімпійських ігри 2014 року в Сочі в наступному місяці", - йдеться в статті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування