ЦВК переживає через захоплення приміщення органів ведення Держреєстру виборців

Вівторок, 28 січня 2014, 21:15

Центральна виборча комісія занепокоєна випадками захоплення приміщень органів ведення Державного реєстру виборців.

Про це йдеться у заяві відомства.

Згідно з даними ЦВК, "захоплення будівель місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування негативно вплинуло й на роботу Держреєстру виборців (ДРВ), розпорядником якого є ЦВК".

У відомстві пояснили, що органи ДРВ з моменту їхнього створення, як правило, розташовані саме в приміщеннях місцевих держадміністрацій або виконкомів міськрад.

"Найбільш кричущі випадки втручання в роботу Державного реєстру виборців сталися в Черкасах та Стрию", - сказано в заяві.

У ЦВК зазначили, що внаслідок захоплення адмінбудівлі Черкаської ОДА в ніч на 24 січня 2014 року було здійснено "протизаконний доступ до приміщення відділу адміністрування ДРВ, розташованого в цій будівлі".

Через це, згідно з інформацією, "було пошкоджено автоматизовані робочі місця працівників регіонального органу адміністрування Реєстру, викрадені програмно-апаратні засоби ідентифікації користувачів Реєстру, що зберігалися в сейфі, та частина документації відділу".

"У такий спосіб унеможливлена робота відділу адміністрування ДРВ одного з 27 регіонів України, а також і її повноцінне відновлення найближчим часом", - сказано в заяві.

Окрім того,  "невідомі особи вимагали від працівників відділу ведення Держреєстру виборців Стрийської райдержадміністрації, які виконували свої посадові обов’язки, підписати бланки заяв, адресованих так званій "Народній раді України", на підтвердження їх готовності виконувати виключно акти цього самопроголошенного утворення".

Загалом у зв’язку з захопленням адмінбудівель заблоковано доступ до робочих місць працівників 29 органів ведення та органів адміністрування Реєстру Вінницької, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей, а також Києва.

У ЦВК зазначили, що такі протестувальників "створюють не тільки пряму загрозу повноцінному функціонуванню Держреєстру виборців, а й ставлять під питання подальше повноцінне існування однієї із найбільш точних у світі систем обліку виборців".

Крім того, протиправні дії щодо автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи Державного реєстру виборців, органів його ведення  та адміністрування, "не можуть не викликати сумнівів щодо намірів" причетних до цих акцій "відстоювати у майбутньому свої погляди на по-справжньому вільних, чесних та демократичних виборах будь-якого рівня", зазначили у відомстві.

"Адже при знищенні навіть невеликої частини бази даних Реєстру організація таких виборів стане серйозним викликом", - сказано в заяві. 

ЦВК закликала активістів утриматися від захоплення  приміщень, в яких розташовані органи ведення Держреєстру виборців та не перешкоджати виконанню працівниками органів Реєстру своїх функцій

Окрім того, у відомстві попросили "в жодному разі не вдаватися до спроб несанкціонованого доступу до бази даних Держреєстру виборців з використанням викрадених програмно-апаратних засобів" і нагадали, що в іншому випадку активістів можуть притягнути до відповідальності.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
Усі новини...