ПАРЄ підготувала резолюцію з погрозою санкцій на адресу України

Середа, 29 січня 2014, 10:17

Моніторинговий комітет ПАРЄ затвердив жорсткий проект резолюції по Україні з безкомпромісною критикою і загрозою санкцій на адресу Києва.

Про це пише видання "Комерсант-Україна", посилаючись на документ, який опинився в їх розпорядженні.

Документ був прийнятий у вівторок на закритому засіданні моніторингового комітету ПАРЄ.

Резолюція складається з 13 пунктів, її тональність вкрай жорстка.

Об'єктом критики стала як українська, так і російська влада - документ нагадує, що вуличні протести спровокувало рішення уряду відмовитися від підписання угоди про асоціацію з ЄС, "прийняте під жорстким тиском і погрозами Росії".

"Правом визначати геополітичну орієнтацію країни володіє тільки український народ, без закордонного втручання", - підкреслює проект.

"Загрози санкцій, економічний і політичний шантаж (з боку РФ) з метою вплинути на таке рішення йдуть врозріз з дипломатичними і демократичними нормами", - підкреслюється в документі.

Але основну відповідальність за спалах вуличних протестів, на думку МК ПАРЄ, несе українська влада:

"До 21 листопада влада словом і ділом підтверджувала намір підписати угоду про асоціацію на саміті у Вільнюсі".

"Різка зміна політики сталася без необхідних консультацій з суспільством, не було навіть спроби досягти широкого загальнонаціонального консенсусу... який є обов'язковим при прийнятті рішень про геополітичний вектор".

Напередодні представники України заявляли про те, що вони хотіли б побачити в резолюції, але їх ключові побажання не ввійшли в текст.

Так, глава української делегації в ПАРЄ Іван Попеску (Партія регіонів) наполягав на включенні в резолюцію пункту про солідарну відповідальність влади і опозиції за майбутнє країни, що означало б підтримку Страсбургом формування коаліційного уряду.

Крім цього, він називав критично важливим заклик ПАРЄ до опозиції відмовитися від ультиматумів у переговорах з владою. Ні один, ні другий пункт не ввійшли в резолюцію.

Побажання опозиційних політиків також не були враховані авторами резолюції.

У кількох пунктах резолюції підкреслюється, що ПАРЄ не допускає можливості розгону Майдану і "закликає владу утриматися від спроб силового придушення мітингів і таборів протестуючих".

У разі ж, якщо влада зважиться на цей крок, Рада Європи буде готовий до дій у відповідь.

Більш того, в проект резолюції включений пункт про дипломатичні санкції.

"У світлі наростаючої хвилі насильства і порушень прав людини відносини з Україною не можуть бути такими, як раніше...", - сказано в проекті.

"Асамблея повинна розглянути можливість позбавлення української делегації в ПАРЄ права голосу на (найближчій) квітневій сесії, якщо продовжаться грубі порушення прав людини або в разі, якщо влада зважиться на силове придушення протестів".

Позбавлення права голосу є однією з крайніх дипломатичних санкцій, які доступні асамблеї.

Видання зазначає, що резолюція по Україні в ході її розгляду в залі ще може бути змінена.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування