Шевченківський райсуд звільнив 8 учасників заворушень

Середа, 29 січня 2014, 12:43

Шевченківський районний суд звільнив від кримінальної відповідальності вісьмох учасників масових заворушень, що сталися у листопаді - грудні минулого року.

Про це повідомила керівник прес-служби прокуратури Києва Яна Соболевська.

"Шевченківський районний суд задовольнив вісім клопотань про звільнення від кримінальної відповідальності чоловіків, які підозрювалися або вже були засуджені за злочини, пов’язані з акціями протесту у листопаді - грудні 2013 року", - повідомила керівник прес-служби.

Як пояснила Соболевська, рішення про звільнення було прийнято на виконання Закону України "Про внесення змін до Закону України про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань".

Вона також уточнила, що усі фігуранти кримінальних проваджень у вчиненні злочинів, а деяким з них було оголошено обвинувальний вирок.
"У той же час задля недопущення подальшого розвитку та загострення конфліктної ситуації владою було прийнято гуманне рішення про звільнення від кримінальної відповідальності усіх учасників масових заворушень у вказаний в законі період. Наразі прокурори забезпечують втілення вимог закону на практиці. Це відбувається як шляхом внесення клопотань у суди, так і прийняттям самостійних рішень", – зазначила вона. 

За повідомленням столичної прокуратури, загалом органами прокуратури міста Києва закрито 35 кримінальних проваджень, що розслідувались у період листопада-грудня 2013 року та були пов’язані з акціями протесту. Вже на цей час на виконання вимог закону, у тому числі за втручання прокурорів, від кримінальної відповідальності звільнено 8 осіб. Найближчим часом прокурори поставлять питання перед судами щодо застосування цього закону стосовно всіх, хто підпадає під його дію, запевнила Соболевська.

Крім того, лідер "Свободи" Олег Тягнибок повідомив, що до кінця дня суди мають звільнити сорок затриманих активістів.

За його словами, прокуратура не клопотатиме у судах про взяття під варту на два місяці сорока активістів, розгляд справ яких нині відбувається у судах.

"Зараз фактично нам вдалося уберегти від неминучого ув'язнення щонайменше на 2 місяці сорок патріотів, яких було затримано протягом останніх днів, і над якими нині проходять судові засідання. Цих людей, які є з різних регіонів країни, фактично мають звільнити впродовж цього дня", - сказав лідер "Свободи".

Опозиціонери вимагають від влади, аби 200 осіб, які вже арештовані та відправлені за ґрати, були звільнені щонайменше під домашній арешт. "Прокуратура має подати до судів клопотання про зміну запобіжного заходу із 2 місяців у в'язниці на домашній арешт. Також сподіваємося, що нині буде ухвалений закон про декриміналізацію, щоб учасники акцій протесту більше не опинялися за ґратами і відповідно з них було знято кримінальне переслідування. Перемовини у парламенті ще тривають, так звана більшість не хоче йти не поступки, проте ми наполягатимемо на тому, аби закон було ухвалено без жодних умов чи відтермінувань", – повідомив Олег Тягнибок.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування