"Беркут" легалізували й дозволили йому охороняти корпоративи

Середа, 29 січня 2014, 16:48

Набув чинності наказ МВС "Про затвердження Положення про спеціальний підрозділ міліції громадської безпеки "Беркут", підписаний 24 жовтня 2013 року.

Він був опублікований в Офіційному віснику України 28 січня після реєстрації в Міністерстві юстиції 11 січня, повідомляє MediaPort.

Наказ, серед іншого, дозволяє співробітникам підрозділу застосовувати спецзасоби. 

В обов'язки "Беркута" входить, серед іншого: тимчасове обмеження чи заборона доступу громадян на окремі ділянки місцевості або об'єкти з метою забезпечення громадського порядку, охорони життя і здоров'я людей; забезпечення охорони громадського порядку в місцях тимчасового перебування посадових осіб, щодо яких здійснюється громадська охорона, і на прилеглій до них території.

До списку обов'язків "беркутівців" також входить забезпечення громадського порядку під час проведення комерційних заходів на гроші організацій, які їх проводять. 

У наказі сформульовано право працівників спецпідрозділу застосовувати силу, спецзасоби й вогнепальну зброю.

Згідно з пунктом 1.6. Положення про "Беркут", співробітники підрозділу мають право застосовувати засоби фізичного впливу, зокрема прийоми рукопашного бою, спеціальні засоби й вогнепальну зброя у випадках і порядку, визначених статтями 12-15 закону "Про міліцію". 

У ст 12 закону сказано, що силові методи, спецзасоби й зброю можна використовувати тільки після попередження, за винятком випадків загрози життю й здоров'ю громадян або працівників міліції, зокрема групового чи збройного нападу. Не можна застосовувати їх до вагітних, літніх людей; інвалідів, малолітніх дітей. 

Застосовувати силу міліціонер повинен так, щоб завдати мінімальну шкоду порушнику й людям довкола. Потерпілим міліція повинна надати першу допомогу в найкоротший строк.

Ст. 13 закону визначає, що працівники міліції можуть застосовувати силу для припинення правопорушень, при протидії законним вимогам міліції із застосуванням сили, якщо інші способи не дали результату.

Ст. 14 визначає, що "специ" можуть застосовувати наручники, гумові кийки, засоби зв'язування, сльозогінні речовини, світлозвукові пристрої відволікаючої дії, пристрої для відкриття приміщень і зупинки транспорту, водомети, бронемашини та інші спеціальні й транспортні засоби, а також використовувати собак для:

- захисту громадян і самозахисту;

- припинення масових заворушень і групових порушень громадського порядку;

- відбиття нападу на будівлі, приміщення, споруди й транспортні засоби, їх звільнення у випадку захоплення;

- затримання й конвоювання людей, якщо вони опираються чи можуть утекти, нашкодити навколишнім або собі;

- припинення масового захоплення землі й інших дій, які можуть призвести до зіткнень, а також дій, які паралізують транспорт, життєдіяльність населених пунктів, зазіхають на громадський спокій, життя й здоров'я людей; 

- припинення опору працівнику міліції чи іншим особам при виконанні;

- звільнення заручників. 

Ст. 15 визначає, що вогнепальну зброю можна застосовувати для: 

- захисту громадян від нападу, який загрожує життю й здоров'ю, звільнення заручників;

- відбиття нападу на працівників міліції або членів їхніх родини, якщо їх життю й здоров'ю загрожує небезпека;

- відбиття нападу на охоронювані об'єкти, конвої, житло громадян, приміщення державних і громадських підприємств, їх звільнення при захопленні;

- затримання людини, яку схоплено при скоєнні тяжкого злочину і яка намагається втекти;

- затримання при чиненні збройного опору, спробах утекти з-під варти, а також затримання озброєної особи, яка погрожує застосуванням зброї;

- зупинення транспорту, якщо водій створює загрозу життю й здоров'ю громадян або працівника міліції. 

Забороняється застосовувати зброю при великому зібранні людей, якщо від цього можуть постраждати сторонні.

Наказ про "Беркут" повинен фактично легалізувати підрозділ, зазначає видання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування