Новохатько: Майдан – не привід переносити Шевченківські свята

П'ятниця, 14 лютого 2014, 11:08

В. о. міністра культури Леонід Новохатько вважає, що "Майдан" створив негативну атмосферу 200-річчя Тараса Шевченка, але переносити святкування не варто.

Про це він сказав на закритій частині засідання гуманітарної ради 13 лютого, пише "Комерсант-Україна".  

"Майдан негативно вплинув на атмосферу свята. Хотілося б більшого відчуття "до мажору", але настрої в суспільстві інші. Однак Майдан – це не привід переносити врочисті святкування 200-річчя річниці Шевченка", - сказав Новохатько. 

За словами учасників засідання, президент Віктор Янукович у зв'язку з подіями на Майдані Незалежності та вулиці Грушевського закликав народ України "об'єднатися навколо пам'яті великого Кобзаря". 

У закритому режимі гуманітарна рада в основному обговорювала підготовку до врочистостей із нагоди 200-річчя Шевченка.

В. о. віце-прем'єра Костянтин Грищенко говорив про невиконання строків підготовки об'єктів, а в.о. міністра закордонних справ Леонід Кожара – про проблеми з установкою пам'ятника Шевченкові в Астані. 

Що на засіданні звучала критика підтвердив Новохатько: "Проект пам'ятника у Казахстані затверджений, місце під нього в Астані виділено, відкриття було заплановано в травні. На проект передбачалося виділити 9,5 млн грн, але ці кошти так і не були перераховані".

При цьому в.о. міністра культури розповів, які заходи вже виконані: "Уперше в Києві буде музей Шевченка, оснащений на європейському рівні. Там буде клімат-контроль – це потрібно для картин, а також пристойний гардероб, туалет, ліфт для людей із обмеженими можливостями".

"Будуть також видані повне зібрання академічних творів Тараса Шевченко та книга "Краєзнавча Шевченкіана", що об'єднала дані про місця, де бував Шевченко по всій Україні", - сказав Новохатько.

Директор Київського національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус сказав газеті: "Більшість недоліків об'єктивна. Наприклад, у Польщі, щоб відзначити рік Шопена, підготовка велася 8 років (відзначався у 2011 році), у нас на це був виділений рік. Зрозуміло, будівельні роботи проводилися поспішно, не з належною якістю". 

Гендиректор театру російської драми імені Лесі Українки Михайло Резнікович повідомив, що до ювілею Кобзаря театр підготував постановку "Завжди один" про творчість поета.

Резнікович запросив усіх присутніх на засіданні гуманітарної ради на виставу – і Янукович запропонував піти всім "разом".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування