Росіян зачепило, що МЗС України викликав їхнього дипломата

П'ятниця, 14 лютого 2014, 13:33

МЗС РФ обурений викликом радника-посланника посольства Росії в Києві Андрія Воробйова з приводу його висловлювань "про федералізацію" України.

Про це заявила заступник директора департаменту інформації і друку МЗС РФ Марія Захарова, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Подібні претензії нічого, крім здивування, викликати не можуть", - сказала Захарова.

Вона зазначила, що "в рамках політологічної дискусії було висловлено думку, причому з посиланням на оцінки українських політиків, про що йдуть в Україну кризових процесах і, головне, вказано на реальні факти з нинішньої української дійсності".

Захарова уточнила, що йшлося про "про створення в ряді регіонів країни паралельних владних структур, що не підкоряються центральним органам влади, що може трактуватися як ознаки процесу федералізації України".

"І в чому тут "крамола"?", - поставила риторичне запитання Захарова.

За її словами, "здивування викликає і той факт, що подібний демарш МЗС України робиться на тлі мало не щоденних безапеляційних заяв, рекомендацій, вимог і прямих вказівок, що робити і як жити Україні, що звучать з вуст високопоставлених представників різних західних держав і європейських структур".

"Всі ці дії залишаються чомусь у Києві без коментарів. Виникає питання - чому?", - зазначила заступник директора департаменту і друку МЗС РФ.

Радник-посланник посольства Росії в Києві Андрій Воробйов раніше висловив думку, що Україна неформально розвивається як федерація, оскільки в ряді областей створені альтернативні органи державної влади.

"Упевнений, що незалежно від політичних бажань, країна розвивається в напрямку федерації. Чи буде це формально закріплено Конституцією чи ні, або вона (країна - ред.) формально продовжить бути унітарною державою, але неформально вже є федерацією", - сказав російський дипломат в ході дискусії "Федералізація України: від розколу до єдності" в середу в Києві.

За його словами, розмови про федералізацію України ведуться вже давно, але в останні три місяці країна вже живе в режимі федерації.

"Розмовляючи нещодавно з Михайлом Добкіним (глава Харківської облдержадміністрації - ред.), я почув від нього фразу, яка, на мій погляд, вельми близька до істини: Україна в останні три місяці реально живе в режимі федерації. І, загалом, це схоже на правду, бо на частини країни створені альтернативні, інші органи державної влади", - сказав Воробйов.

12 лютого Воробйова викликали в МЗС України, де йому вказали на неприпустимість оцінок, які піддають сумніву державний устрій України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News