Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЗМІ: Частина організацій-опонентів Майдану є фантомами

Понеділок, 17 лютого 2014, 14:08

Частина організацій, які опонують Майдану, в реальності, швидше за все, не існують.

Про це пише Тиждень.ua, журналісти якого проаналізували ряд таких організацій, які заявили про своє існування в інформаційному просторі.

Так, харківський "Оплот", який раніше був звичайним харківським бійцівським клубом, і який пов’язували з мером Харкова Геннадієм Кернесом, у січні 2014 року нібито став громадською організацією (ГО). У ЗМІ перша згадка про Оплот з’являється 17 січня, коли автомобілі з георгіївськими стрічками заблокували активістів Автомайдану на Європейській площі у Києві. 

Про ГО "За порядок" стало відомо після новорічних свят із відновленням провладних маніфестацій у Маріїнському парку. Згодом ці дві організації заявили про об'єднання у "АнтиАвтомайдан".

Під час спільної прес-конференції у Києві лідер "ОПЛОТу" Євген Жилін та голова ГО "За порядок" Віктор Андрєєв підтвердили свою причетність до блокування Автомайдану 17 січня. За словами Андрєєва, ГО побоюються кровопролиття, яке можуть спровокувати "дії Автомайдану".

"Приміром, йде ескорт президента, є Державна служба охорони, яка охороняє ці ескорти... І люди можуть бути вимушені застосовувати зброю... якщо знайдуться особи, які почнуть нападати на машини Президента, перших осіб. Вони діятимуть за інструкцією й згідно із законом", - зазначив він, додавши, що блокування Автомайдану було мирною акцією.

Лідер Оплоту Євген Жилін, однак, робив більш жорсткі заяви.

"Не можна незаконними методами добиватися відновлення законності... До нас звертаються багато людей, які готові просто розтягнути цей Майдан. Пройде якийсь час і ми, напевно, візьмемо організуємо цю акцію в Києві, якщо міліція й держава не хочуть наводити лад у нашій державі.., ми самі наведемо лад, у нас є для цього достатньо сил", - сказав тоді він.

Жилін також заявив тоді, що тижні за два його активісти приїдуть й "розтягнуть Майдан". Як підкреслює Тиждень.ua, після цього "Оплот", як і "За порядок" не з’являлися в інформаційному просторі.

Ще однією харківською ініціативою є "Український фронт", заснований під час "зльоту" первинних організацій Партії регіонів 1 лютого для "зачистки України від окупантів".

Організатори тоді повідомляли про 6 тисяч учасників зборів у складі 20 делегацій представників обласних організацій Партії регіонів. Участь у створенні Фронту брали нардепи Олег Царьов, Дмитро Святаш, Дмитро Добкін, Анатолій Денисенко, представники дипломатичних кіл, представники КПУ, представники понад 50 громадських організацій та об'єднань.

Ініціатором зльоту та створення "Фронту" називали одіозного голову Харківської ОДА, керівника обласного осередку ПР Михайла Добкіна. Він стверджував, що бажає долучити представників організації до переговорного процесу між владою та опозицією щодо врегулювання кризи.

Де-факто від моменту проголошення заснування Український фронт активно себе не проявив.

"Красный сектор" журналісти вважають радше фіктивною організацією, аніж реальною. Про його існування стало відомо 1 лютого, коли дана спільнота взяла на себе відповідальність за підпали автомобілів активістів Майдану та Автомайдану.

" "Красный сектор" - організація, що виступає проти екстремістів і фашистів, які загидили Київ .... мерзотники, які кидають каміння в мєнтів - це не патріоти, це скоти .... Ми будемо відповідати їм їх же монетою - карати. Проти сили - тільки сила", - заявили організатори.

Після цього організація зникла з інформпростору.

Представлений "Красный сектор" у соцмережі Facebook, сторінка спільноти, заснована 4 січня 2014 року, нараховує 229 користувачів, частина з яких пов'язані з Оплотом. Активної діяльності у соцмережах вони не ведуть - останній пост датований 5 лютого.

Засновником спільноти виступає Микола Омельченко, сторінка якого створена того ж дня, що й сторінка "сектора". Останній допис на ній датований 7 лютого.

Також сумнівним Тиждень.ua називає існування "Привидів Севастополя", що має ознаки терористичної організації. 16 лютого "Привиди" оприлюднили заяву, в якій беруть на себе відповідальність за вбивство, а потім і спалення разом із автомобілем активіста запорізького Автомайдану, яке сталося 13 лютого.

"Активісти організації у своєму відеозверненні, яке пізніше досить швидко було видалено з сервісу Youtube, досить детально описали, як вони це зробили. Чоловік у балаклаві на голові взяв на себе відповідальність за "перезавантаження", тобто спалення автівки та активіста", - повідомили в ефірі Громадського ТБ.

У свою чергу активіст з Запоріжжя Тарас Білка повідомив, що активісти з організації вже створили свої філії – у Запоріжжі, Дніпропетровську та Донецьку, де "проводять свої "перезавантаження, але нікого не підтримують і будуть мститися "майданутим".

У соцмережах ця організація не представлена.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування