Дії спецслужб можуть спровокувати громадянську війну – екс-голова СБУ

Середа, 19 лютого 2014, 16:25

Запуск СБУ антитерористичної спецоперації призведе до ескалації протистояння в Україні.

Про це заявив екс-голова СБУ Ігор Смешко, коментуючи відповідну інформацію про можливий запуск таких оберацій спецслужбами.

"Подібна операція в умовах, в яких знаходиться зараз столиця і країна, це прямий шлях до громадянської війни, ефективність її нульова" - підкреслив він.

"Обмеження громадських свобод можливе тільки у разі введення надзвичайного стану", - підкреслив він.

За його словами, нинішні події руйнують довіру до органів державної влади, що несе загрозу національній безпеці. На думку Смешка, влада мала відреагувати на силові дії мітингувальників, але її реакція була надмірною.

Разом з тим, коментуючи події у Хмельницькому, де по протестувальникам відкрили вогонь з автоматів, Смешко зазначив, що військовослужбовець, що вартує біля певного об'єкту, дійсно має на це право.

"Формально вони мають право використовувати зброю(...) Там стоїть пост, на посту стоїть військовослужбовець. У разі спроби захоплення об'єкту, що охороняться, він має вистрілити вгору, попередити, що він буде застосовувати зброю. І, якщо об'єкт атакують, за законом  він має право застосовувати зброю", - пояснив Смешко.

Экс-голова СБУ вважає, що захоплення будівель служби треба розслідувати. На його думку, такий кром нічого не дає протестувальникам.

Водночас він підкреслює, що силові дії на Майдані є неприйнятними.

"Будь-які спроби зачистки Майдану – це буде останній крок до точки неповернення" - зазначив Смешко, додавши, однак, що протестувальники теж мають ідти на поступки.

Як відомо, в СБУ заявили, що Служба безпеки спільно з Антитерористичним центром розпочинають "антитерористичну операцію" на території України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування