Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україну можуть виключити із ПАРЄ

П'ятниця, 21 лютого 2014, 14:07

Членство України в Раді Європи може бути припинено через застосування владою насильства по відношенню до протестувальників у Києві.

Про це заявили співдоповідачі моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи Маріетта де Пурбе-Лундін та Майліс Репс, пишуть Українські новини.

"Ми завжди дуже обережно ставилися до таких слів як санкції або припинення членства (в Раді Європи) ... Але, звичайно, така ймовірність (виключення України з Ради Європи) є", - сказала Репс.

Вона зазначила, що ПАРЄ вважає негідною поведінкою української влади по відношенню до протестувальників.

"Рада Європи стоїть на принципах демократії і верховенства права і прав людини, і зрозуміло, що після стрілянини, яка сталася добу тому, ми повинні вирішити чи поділяє Україна дійсно ці цінності й чи може бути членом Ради Європи" , - заявила вона.

У свою чергу Маріетта де Пурбе-Лундін вважає малоймовірним рішення про виключення України з Ради Європи, оскільки на її думку, це може істотно нашкодити простим українським громадянам.

Вона налогосила, що в разі виключення українці будуть позбавлені можливості звертатися до Європейського суду з прав людини.

Співдоповідачі повідомили, що згідно з висновками моніторингового комітету ПАРЄ, в зіткненнях в Україні застосовувалася вогнепальна зброя, пише Інтерфакс-Україна.

За словами Мейліс Репс, представники комітету перебуваючи в четвер в Адміністрації Президента і, очікуючи зустрічі з президентом України Віктором Януковичем, побачили з вікна, як під'їхала машина з коробками бойових патронів і гранат.

"Військові або якісь інші люди, не можемо достеменно сказати хто, понесли їх. Тобто ми самі бачили, що використовується бойова зброя", - сказала вона.

Репс також зазначила, що зустріч не відбулася.

За її словами, наступними кроками місії буде надання наступного тижня моніторинговому комітету Парламентської асамблеї інформації про те, що сталося в Україні, інформація щодо досягнення компромісу і пропозицій на майбутнє.

Після цього відбудеться зустріч з генеральним секретарем і Кабінетом міністрів Ради Європи, на якому обговорюватиметься ситуація в Україні.

Крім того, співдоповідачі зазначили, що у захваті від мужності волонтерів і журналістів, які незважаючи на істотну небезпеку виконували свої професійні обов'язки у "гарячих точках" у центрі Києва.

Вони мають намір надати звіт про свою місію в Україні до комітету на наступному тижні.

Співдоповідачі моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи Маріетта де Пурбе-Лундін та Майліс Репс вважають, що оптимальним виходом з суспільно-політичної кризи в Україні можуть бути дострокові вибори всіх органів влади та повернення Конституції 2004 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування