Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вибори стартують, висуватися можуть усі обговорювані - голова ЦВК

Понеділок, 24 лютого 2014, 18:09

Висування кандидатів у президенти почнеться 25 лютого, повідомив голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський.

"Виборчий процес починається 25 лютого, у вівторок, і з цього дня починається й висування кандидатів", - сказав він, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За словами Охендовського, "ЦВК, починаючи з 22 лютого, впритул займається питаннями підготовки позачергових виборів президента, призначених на 25 травня".

"Комісія працює в штатному режимі. Усі члени комісії свідомі щодо покладеної на них відповідальності", - сказав він.

"Будучи одним із небагатьох, разом із Верховною Радою, легітимних державних органів, комісія гарантує українському народу проведення виборів президента у повній відповідності з міжнародними виборчими стандартами й законодавством України", - заявив Охендовський.

Він також сказав, що у дострокових президентських виборах зможуть узяти участь усі потенційні кандидати, яких наразі називають у суспільстві.

"Законних або конституційних перешкод для участі будь-яких потенційних кандидатів, про яких говорять у суспільстві, наразі немає", - заявив голова ЦВК.

"Я, звісно, не можу випереджати рішення ЦВК, але, на мій погляд, усі кандидати, які висловлять бажання брати участь у виборах президента України, повинні мати таку можливість за умови подання до комісії документів, передбачених законом, і сплати відповідної грошової застави", - сказав Охендовський.

Голова ЦВК повідомив, що сума грошової застави для реєстрації кандидата в президента становить 2,5 млн грн.

За його словами, при складанні кошторису витрат на проведення виборів ЦВК керувалася тим, що в них візьмуть участь 20 кандидатів. Згідно з кошторисом, на проведення виборів потрібно 1,965 млрд грн, і бюджетний комітет ВР попередньо затвердив відповідні зміни до держбюджету. 

Охендовський нагадав, що у президентських виборах у 2010 році у виборах брали участь 18 кандидатів, тоді було виділено 1,642 млрд грн, а витратили 1,1 млрд грн.

Також він повідомив, що ЦВК направила до парламенту законопроект про внесення змін до закону про президентські вибори.

"Закон містить можливість висунення кандидатів виборчими блоками партій, наразі процедури, передбачені для створення блоків, не можуть бути здійснені в тих часових рамках, які залишилися до проведення виборів", - уточнив Охендовський.

Як відомо, точилися суперечки щодо того, чи зможе брати участь у виборах Віталій Кличко, який довгий час жив за кордоном, тоді як законодавство вимагає від кандидата в президенти жити останні 5 років перед балотуванням в Україні.

Крім того, не зовсім зрозумілий статус Юлії Тимошенко, яку було засуджено за перевищення повноважень і збитки державі, однак звільнено Верховною Радою на "виконання міжнародних зобов'язань України" щодо звільнення Тимошенко, яку вважають політв’язнем.

Як відомо, засуджені не можуть брати участь у виборах без зняття судимості й реабілітації. 

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування