У Гаазі кажуть, що держава не може попросити переслідувати конкретних осіб

Вівторок, 25 лютого 2014, 17:53

Міжнародний кримінальний суд констатує, що тільки прокурор МКС буде приймати рішення про початок розслідування.

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомили у вівторок в МКС, відповідаючи на письмовий запит щодо прийнятого Верховною Радою звернення до МКС.

Як відомо, ВР просить встановити та притягнути до відповідальності вищих посадових осіб України, в тому числі Віктора Януковича, за злочини проти людяності під час мирних акцій протесту громадян з 30 листопада 2013 по 22 лютого 2014 року.

У зверненні також зазначено імена екс-генерального прокурора Віктора Пшонки та екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка.

У МКС повідомили, що на даний час ще не отримали ніяких повідомлень щодо України.

Разом з тим, в суді зазначили, що в даний час "не мають ніякої юрисдикції над Україною, оскільки вона не є державою-учасником Римського статуту, яким було засновано суд".

"Держава може прийняти рішення ратифікувати Римський статут, який дасть юрисдикцію МКС для розслідування подій, які можуть відбутися, після вступу в силу цього статуту", - сказано у відповіді.

"Держава може також, відповідно до статті 12-3 статуту, зробити заяву і офіційно подати її на реєстрацію МКС, заявивши про свою згоду на юрисдикцію суду, в тому числі і щодо минулих подій".

При будь-якому розвитку подій, тільки прокурор МКС зробить оцінку, чи існують чи ні достатні підстави для початку розслідування", - повідомили в МУС .

При цьому в суді констатували, що, якщо розслідування буде відкрито, "тільки прокурор МКС на підставі зібраних доказів буде вирішувати, проти яких особистостей будуть подані суддями МКС запити на повістки в суд або ордери на арешт".

"Важливо підкреслити, що держава не може попросити МУС переслідувати конкретних осіб", - підкреслили в МКС.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...