Європарламент надав Україні право у майбутньому вступити в ЄС

Четвер, 27 лютого 2014, 17:59

В ухваленій Європарламентом резолюції вперше йдеться про те, що Україна має право стати повноправним членом Євросоюзу.

Після попередніх дебатів і консультацій політичних груп, Європарламент проголосував за поправку депутата від політичної групи "Європейська народна партія" Яцека Саріуша-Вольського.

У ній зазначено, що підписання Угоди про асоціацію не є кінцевою метою партнерства з Києвом і відповідно до Статуту ЄС всі європейські країни, включаючи Україну, "мають довгострокову можливість подавати заявку на членство в ЄС".

У резолюції, яку прийняли у Страсбурзі абсолютною більшістю, констатується, що попередня влада в Україні "порушила закон, надавши повноваження силам безпеки використовувати зброю, залучаючи снайперів" проти демонстрантів.

Євродепутати закликають "віддати шану тим, хто боровся і загинув за європейські цінності" і одночасно підкреслюють, що всі, хто скоїв злочини проти власних громадян, повинні постати перед незалежним судом.

У документі підкреслюється, що процес розслідування цих злочинів нова українська влада має здійснювати спільно з експертами Ради Європи та ОБСЄ.

Європарламент схвалив рішення Єврокомісії про введення механізму персональних санкцій проти колишніх українських чиновників Януковича і закликав до його імплементації.

Окрім того, депутати зазначили, що рішення про санкції мало бути ухвалене Брюсселем швидше.

У зв'язку з цим Європарламент закликав уряди країн-членів ЄС застосувати внутрішнє законодавство щодо незаконного відмивання коштів, щоб зупинити відтік капіталу з України і повернення викрадених коштів, що знаходяться на депозитах у банках на території ЄС.

Окремо зазначається про проведення розслідування шляхів збагачення "Сім'ї" Януковича.

"Якщо буде доведено, що ці капітали отримано нечесним шляхом, їх має бути повернуто Україні", - йдеться в тексті.

Європарламент задекларував, що Угоду про асоціацію може бути підписано як "тільки до цього буде готовий новий український уряд".

Парламентарії сподіваються, що ЄС спільно з МВФ та Світовим банком якомога швидше нададуть Україні короткострокову фінансову підтримку і довгостроковий фінансовий пакет, а також ініціюють проведення міжнародної конференції донорів.

"Треба переконати новий український уряд, що їхня боротьба з корупцією має стати пріоритетом у їхній програмі дій", - наголошується в резолюції.

Окремий пункт документа присвячено візовому питанню. Євродепутати закликали Єврокомісію прискорити прийняття угоди про лібералізацію режиму, "що стане найкращою відповіддю на очікування українського громадянського суспільства".

А тим часом Європарламент пропонує країнам-членам ЄС невідкладно запровадити прискорену і недорогу візову процедуру для українців, збільшивши при цьому кількість навчальних програм та стипендій для молоді і вчених з України.

Європарламент покладає великі надії на президентські вибори 25 травня.

Він закликав європейські організації - ЄС, Раду Європи та ОБСЄ направити в Україну довгострокові місії спостерігачів, щоб вибори президента "пройшли відповідно до найвищих демократичних стандартів і дали результати, які не викликали сумнівів".

Deutsche Welle, ZN.UA

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування