Росія несе повну відповідальність за утиски прав і свобод громадян у Криму - МЗС

Понеділок, 10 березня 2014, 18:30

Міністерство закордонних справ України звернулося до МЗС Росії з настійливим проханням утриматися від тиражування неперевіреною інформації.

Про це йдеться у заяві, яку розповсюдило МЗС.

"У цей час, коли все міжнародне співтовариство очікує від російської сторони конструктивних дій з деескалації ситуації в Криму, закликаємо РФ до стриманості, виваженості та відповідального ставлення до пошуку шляхів врегулювання ситуації в АР Крим", - написано у заяві.

При цьому у міністерстві порадили російським колегам дослухатися до реальних свідчень громадян України і громадян інших держав, що проживають в Україні.

"У тому числі наших співвітчизників - етнічних росіян, яким в Україні нічого не загрожує, окрім, звичайно ж, подальших агресивних дій самої Росії", - написано у заяві.

"На підставі отриманих від правоохоронних органів України даних офіційно заявляємо, що 8 березня у Харкові не було випадків застосування вогнепальної зброї та вогнепальних поранень", - наголосили у МЗС.

"Не підтверджується також наведений російським МЗС факт затримання Дніпропетровською міліцією сімох російських журналістів", - зазначено у документі.

Крім того, у відомстві підкреслили, що "останнім часом на території АРК, окупованої російськими військами та іншими підконтрольними їм воєнізованими угрупованнями, спостерігається безпрецедентна кількість кричущих випадків порушення прав і свобод людини, нехтування Конституцією України та нормами міжнародного права".

У МЗС вважають, що Росія, "діючи за посередництвом маріонеткової так званої кримської влади, а також безпосередньо через незаконно дислоковані на території АР Крим підрозділи Збройних сил РФ, несе повну відповідальність за вражаючі утиски прав і свобод мирних громадян, зокрема права на свободу слова та свободу зібрань, посягання на свободу, честь і гідність, людське здоров’я та життя".

У заяві наголошено, що насильницькі зникнення людей підривають фундаментальні цінності будь-якого суспільства, що поважає законність прав людини та основних свобод.

"Більш того, систематичне здійснення таких актів визнається світовою спільнотою злочином проти людяності", - йдеться у документі.

"Необхідно дати чітку правову оцінку діям тих, хто заради задоволення своїх прагматичних інтересів, прикриваючись гуманітарними гаслами, насправді планомірно знищує демократичні надбання нашої країни, намагається створити небезпечний прецедент, який несе загрозу не лише державному суверенітету України, а й регіональній стабільності", - зазначили у МЗС.

Також у міністерстві вважають прикрим той факт, що в цій ситуації Міністерство закордонних справ РФ, замість виконання своїх прямих зовнішньополітичних функцій та контролю за дотриманням Росією своїх міжнародних зобов’язань, "взяло на себе місію планомірної дезінформації, сіяння безпідставних острахів серед своїх же громадян, формування жахливої картини подій в Україні, що взагалі не мають нічого спільного з дійсністю".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування