Європарламент засудив дії Росії в Криму - референдум не визнають

Четвер, 13 березня 2014, 13:27

Депутати Європейського парламенту засудили дії Росії в Криму та висловилися на підтримку нової української влади.

Про це йдеться у резолюції Європарламенту, ухваленій у четвер, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У документі наголошується, що Крим є невіддільною частиною території України і "був визнаний таким РФ і міжнародним співтовариством".

Автори резолюції закликали до врегулювання кризи, "виведення всіх збройних сил, що незаконно перебувають на українській території", зажадали "повної поваги до міжнародного права і зобов'язань, що випливають з чинних конвенцій".

Європарламент наголосив, що територіальна цілісність України була гарантована Росією, США і Великобританією в Будапештському меморандумі, підписаному з Україною.

Євродепутати також наголосили, що згідно з конституцією України Крим може організовувати референдуми лише щодо питань місцевого значення, а не щодо зміни меж, визнаних на міжнародному рівні.

У зв'язку з цим Європарламент заявив, що "референдум з питання приєднання (Криму) до РФ буде розцінюватися як незаконний".

Європейські депутати висловили переконання в тому, що "налагодження конструктивного діалогу є кращим засобом домогтися прогресу на шляху вирішення будь-якого конфлікту і досягнення довгострокової стабільності в Україні".

У резолюції міститься заклик до міжнародного співтовариства підтримати Україну.

У документі відзначається важливість міжнародного спостереження і посередництва і міститься заклик до інститутів ЄС і держав-членів союзу використовувати всі можливі політичні та дипломатичні підходи з метою забезпечення мирного вирішення кризи.

Євродепутати висловилися за розгортання місії спостерігачів ОБСЄ в Криму, підтримали ініціативу створення контактної групи під егідою ОБСЄ.

Європарламент привітав зобов'язання українського уряду щодо проведення політичних, економічних і соціальних реформ, а також рішення Єврокомісії про короткострокову і середньострокову допомоги Україні в розмірі 11 млрд євро, щоб сприяти стабілізації фінансової та економічної ситуації.

Крім того, євродепутати привітали рішення Європейської Ради від 6 березня про першу серію обмежувальних заходів відносно Росії, таких як призупинення двосторонніх переговорів щодо візової лібералізації, нової базової угоди і підготовки до саміту G8 у Сочі.

Європарламент також заявив, що за відсутності врегулювання ситуації в Криму ЄС має у найкоротші терміни вжити таких заходів, як ембарго на торгівлю зброєю і технологіями подвійного призначення, обмеження віз, заморожування авуарів.

Крім того перешкоджання "відмиванню" грошей для певних осіб, яких у ЄС вважають залученими в процес ухвалення рішень, "пов'язаних із вторгненням в Україну", і заходів щодо російських підприємств та їхніх філій, особливо в секторі енергетики, зобов'язавши їх повністю поважати законодавство Євросоюзу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News