Рада Федерації РФ порушила регламент, дозволяючи ввести війська у Крим

Четвер, 13 березня 2014, 17:28

Рада Федерації РФ дозволила своєму президенту Володимиру Путіну використовувати війська на території України 1 березня з порушенням власного регламенту. 

Про це пише російське видання Lenta.ru 13 березня, уже після зміни головного редактора.

Голосування на позачерговому засіданні верхньої палати парламенту Росії 1 березня пройшло у відкритому режимі. За те, щоб задовольнити прохання Путіна, висловилися всі присутні сенатори, тобто 90 зі 166 чинних членів Ради Федерації. Запис засідання доступний на офіційному телеканалі Ради Федерації.

На початку засідання Валентина Матвієнко просить сенаторів ("усіх, хто зміг приїхати") "уважно" зареєструватися. Сенатори реєструються невдало. Електронне табло показує, що кворуму немає: необхідно, щоб зареєструвалися не менше 84 сенаторів, але в залі присутні лише 78 членів палати (на записі – 0:01:20).

 

Після невдалої реєстрації чутно репліку Матвієнко: "А? Збій якийсь у машині, так?" (на записі – 0:01:27). Потім вона каже, що частина сенаторів запізнюються і попросили "приєднати" їхні голоси.

Потім поіменна перереєстрація з виводом на табло показує: кворум є, у залі – 85 сенаторів (на записі – 0:03:14). "Кворум є, притому що в нас ще кілька людей на підході", - прокоментувала Матвієнко й оголосила засідання відкритим.

Порядок денний у цілому схвалюють уже не 85, а 89 сенаторів. За ще кілька хвилин Рада виступає за процедуру відкритого голосування (08:46). Це рішення схвалено, але проголосували тоді не 89, а 87 людей. При цьому, як показує система, голосували всі 100% сенаторів.

Через іще 40 хвилин (48:56) сенатори голосують за припинення дебатів. Рішення прийнято, на табло знову 87 таких, хто проголосував.

Потім Рада Федерації голосує за схвалення звернення Путіна (51:19). На табло – 90 осіб "за".

З'ясувати, скільки саме сенаторів у ході засідання не голосували після початкової реєстрації, не можливо, бо стенограма засідання верхньої палати на момент написання статті не опублікована.

У регламенті верхньої палати прописано (ст. 60), що голосування на засіданні Ради здійснюється з використанням електронної системи чи бюлетенями. За замовчуванням, як це було 1 березня, голосування проводиться через електронну систему.

Сенатори повинні зареєструвати в системі свої персональні картки (ст. 44), після чого картки тих із них, хто не пройшов вчасно реєстрацію, блокуються (ст. 63).

На момент удалої реєстрації в залі було 85 сенаторів, тому й проголосувати за дозвіл президенту на введення військ мали не 90, а 85 сенаторів.

Регламент Ради Федерації передбачає, що перед голосуванням за рішення палата може провести додаткову реєстрацію – але для цього (ст. 66) головуючий повинен або винести на голосування це, або самостійно прийняти рішення, якщо немає заперечень.

1 березня по "процедурному питанню" палата не голосувала, про наявність заперечень проти додаткової реєстрації присутніх теж ніхто не запитував.

У результаті рішення задовольнити прохання Путіна було прийнято з порушенням регламенту Ради Федерації, що ставить під питання легітимність усієї процедури.

Матвієнко в лютому 2014 року сама говорила про рішення Конституційного суду Росії, відповідно до якого порушення регламенту й процедур ухвалення закону може бути підставою для його скасування у випадку звернення у КС.

Втім, згідно з нинішнім законодавством РФ, Путін може застосовувати військову силу за кордоном самотужки, без схвалення з боку парламенту, зазначає видання.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування