Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна не може виконати спостережний політ над РФ через умови Росії

П'ятниця, 14 березня 2014, 01:09

Російська сторона висунула українській умови, які фактично не дозволяють здійснити спостережний політ над територією Російської Федерації.

Про це заявив директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс у четвер ввечері.

"Як відомо, Україна звернулася через ОБСЄ до РФ з проханням здійснити надзвичайний спостережний політ над територією РФ, і відповідь повинна була надійти вчора (у середу) до 18.30", - розповів він.

За словами Перебийноса, цю відповідь Росія надала пізно ввечері 12 березня.

"Разом з тим, російська сторона у своїй відповіді висунула вимогу повністю здійснити передоплату за цей політ до 14:00 14 березня. Також у відповіді йшлося про те, що якщо кошти не надійдуть на рахунок Міноборони РФ до зазначеного часу, то цей політ неможливий", - зазначив представник МЗС України.

При цьому, за його словами, РФ висунула досить незвичайні вимоги з приводу транзакції цих грошей, а саме просила здійснити перерахування коштів на рахунок Міноборони РФ у ВТБ Банку, але через рахунок в Deutsche Bank.

"Однозначно, така вимога свідчить про те, що процедура перерахування коштів затягнута, і що здійснити таку транзакцію до 14 години п'ятниці практично не можливо", - сказав Перебийніс.

У зв'язку з цим, за його словами, українська сторона в четвер звернулася до російської через ОБСЄ з проханням переглянути фінансові умови здійснення спостережного польоту.

"Ми не відмовляємося здійснити перерахування цих коштів, Україна гарантує оплату, але ми просимо здійснити оплату після проведення польоту, як це зазвичай і відбувається", - сказав Перебийніс.

У відповідь, за його словами, російська сторона повідомила, що враховуючи складну, кризову фінансово-економічну ситуацію в Україні, проведення спостережного польоту може бути здійснено тільки після надходження коштів.

"Таким чином, незважаючи на те, що РФ формально нібито й дала згоду на надзвичайний спостережний політ над своєю територією, висунуті нею жорсткі фінансові умови фактично роблять неможливим його здійснення", - зазначив український дипломат.

Він висловив думку, що висунення свідомо нездійсненних умов для проведення цього заходу свідчить про небажання Росії приймати цю інспекційну групу.

"Ми сподіваємося, що російська сторона відгукнеться на прохання України з приводу зміни умов транзакції, що зробить можливим цей політ", - резюмував представник МЗС.

Як відомо, Україна 11 березня направила Російській Федерації каналами зв'язку ОБСЄ запит на проведення спеціального спостережного польоту над російською територією відповідно до Угоди про відкрите небо. Російська сторона в середу ввечері дала згоду на здійснення цього польоту.

Договір з відкритого неба (англ. The Treaty on Open Skies ) - багатостороння міжнародна угода, підписана 24 березня 1992 року в Гельсінкі представниками 23 держав-членів ОБСЄ.

Договір встановлює режим відкритого неба, мета якого - забезпечити можливість його учасникам здійснювати обльоти територій один одного.

Учасниками Договору є 33 держави, в тому числі РФ та Україна.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування