МЗС України попросило світ не визнавати незалежність Криму

Вівторок, 18 березня 2014, 00:28

Міністерство закордонних справ закликає світове співтовариство не визнавати незалежність Криму.

Про це сказано в повідомленні прес-служби МЗС.

"Зважаючи на те, що незалежність Криму була проголошена нелегітимним органом за результатами антиконституційного референдуму, проведеного із кричущими порушеннями загальноєвропейських норм і стандартів проведення референдумів, МЗС звертається до всіх членів міжнародного співтовариства з наполегливим проханням утриматися від міжнародного визнання "Республіки Крим", - сказано в повідомленні.

У МЗС наголошують, що проголошення незалежності "Республіки Крим" є безпосереднім наслідком застосування проти України сили й погрози силою зі сторони Росії, що, з огляду на статус Росії як ядерної держави, має особливо небезпечний характер як для територіальної цілісності й незалежності України, так і для міжнародного миру й безпеки в цілому.

"Проявом застосування проти України сили й погрози силою стала військова окупація підрозділами Збройних Сил Російської Федерації Автономної Республіки Крим за два тижні до проведення плебісциту", - сказано в повідомленні.

Відповідно, МЗС стверджує, що на підставі звичаїв норми міжнародного права в членів міжнародного співтовариства виникло зобов'язання не визнавати Крим як суб'єкта міжнародного права, у тому числі не визнавати ніякої ситуації, договору чи домовленості, які можуть бути створені або досягнуті стосовно цієї території.

У відомстві підкреслюють, що міжнародне визнання "Республіки Крим", проголошення якої позбавлено як конституційної, так і міжнародно-правової підстави, буде означати, що суб'єкти такого визнання, у свою чергу, чинять міжнародно-протиправний акт, порушуючи фундаментальні норми міжнародного права й загальновизнані принципи співжиття держав.

Як відомо, у понеділок прем'єр-міністр Арсеній Яценюк зазначив, що Україна не має наміру визнавати результати референдуму про статус Криму.

Організація північноатлантичного договору (НАТО) вважає референдум у Криму, що відбувся 16 березня, нелегітимним і не має наміру визнавати його результати.

Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування