Патріарх Філарет: Путін використав засіб диявола

Четвер, 20 березня 2014, 10:46

Глава УПЦ КП Філарет закликав українців єднатися, а світ дати відсіч російському агресору.

Про це йдеться у зверненні патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.

"Покликання Церкви – свідчити про правду. Тому необхідно дати моральну оцінку анексії, чи краще сказати – аншлюсу Криму, напередодні здійсненого Російською Федерацією.

Як заявив патерах Філарет, 18 березня Путін публічно порушив три заповіді Божі: не кради; не говори неправдивого свідчення на ближнього твого; не бажай дому ближнього твого... (і) нічого, що у ближнього твого (Вихід 20:15-17).

"Наслідком збройної агресії російської влади проти України також вже стало кровопролиття – вбивство сепаратистами українського активіста у Донецьку, вбивство кримського татарина та українського військовослужбовця у Криму", - наголосив патріарх.

Він також нагадав про безчинства в Криму, про тиск на сім'ї українських військових та викрадення активістів.

"У виступі 18 березня в Кремлі президент Росії Володимир Путін використав засіб диявола – змішав правду з неправдою.

Переконаний, що напівправда, яку з вуст глави російської держави чув весь світ, гірша за відверту неправду – як схована в їжу отрута є більш небезпечною, ніж отрута явна", - йдеться у зверненні глави УПЦ КП.

Патріарх нагадав, що 1 грудня 1991 року більшість людей в тому числі в Криму і Севастополі на відкритому референдумі без жодного примусу підтримали незалежність України.

Крім того, патріарх Філарет висловив здивування тим, що Путін не згадав про зобов’язання не тільки поважати, але і гарантувати територіальну цілісність, суверенітет і недоторканість кордонів України, взяті на себе Російською Федерацією за Будапештським меморандумом 1994 р. та Договором про дружбу 1997 р.

"Мотивуючи агресію проти України, президент Росії апелює до спільного історичного минулого наших держав і народів. Але ж у різний час під російською владою, окрім України, перебували ще низка держав – Білорусь, країни Балтії, Польща, Фінляндія, Молдова, країни Закавказзя та Середньої Азії", - зазначив патріарх Філарет.

Тепер, як сказано у його зверненні, судячи з усього, від російського керівництва можна очікувати не лише вторгнення у південно-східну Україну, але і в будь-яку з цих країн. Адже там, як і в Україні, є етнічні росіяни та російськомовні люди, "захистом інтересів" яких Кремль готовий виправдовувати своє загарбництво.

Володимир Путін офіційно почав використовувати такі визначення, як "русский

мир", "історична Росія", "росіяни – розділена нація", "ми з українцями – один народ".

Історія нагадує, що аншлюс Австрії і загарбання Судет відбулися також під гаслами "єднання народу", "захисту національних інтересів", "відновлення справедливості".

Там теж під дулами зброї проводилися "референдуми", які давали потрібні загарбникам результати.

"Але після "мирного" загарбання розпочалася найкривавіша ІІ Світова війна, бо політика умиротворення агресора завжди приводить не до миру, а до відчуття безкарності у агресора і бажання рухатися далі", - йдеться у зверненні.

"Саме тому найперше звертаюся до всього українського народу: на нашу Батьківщину  віроломно напав ворог, який окупував частину України та прагне взагалі знищити нашу державність і незалежність, повернути нас у імперське кремлівське ярмо", - наголосив глава УПЦ КП.

Він зауважив, що священний обов’язок кожного – допомагати боронити від нападника наш спільний український дім.

Патріарх Філарет закликав згуртуватися.

При цьому він наголосив, що народ не має і не повинен мати жодної ненависті чи ворожнечі до російського народу, навіть в умовах військової агресії проти нашої держави.

"Людство стоїть на роздоріжжі: повернутися в епоху, коли відносини між народами з’ясовуються не на основі права і справедливості, а силою зброї та ціною мільйонних жертв, – або разом зупинити цинічного агресора і цим врятувати світ від найгіршого", - сказав він.

"Тому всі міжнародні інституції безпеки: ООН, ОБСЄ, НАТО, а також країни-гаранти за Будапештським меморандумом повинні вжити всіх заходів для припинення агресії Росії проти України. Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться!", - йдеться у зверненні патріарха Філарета.

"Ми молимося до Бога і просимо захистити нашу державу і народ від нашестя чужинців, просимо Господа невидимою силою зміцнити Україну в боротьбі за правду, свободу і мир", - сказано у ньому.

Патріарх Київський і всієї Руси-України закликав усіх віруючих до такої молитви.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
Усі новини...