Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюк не виключає, що ціна на російський газ з квітня зросте до $500

Субота, 22 березня 2014, 00:10

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк не виключає, що ціна на російський газ для України з 1 квітня складе $500 за 1 тис куб м.

"З першого квітня Росія через те, що вона здійснила озброєне пограбування України і таким чином фактично знищила наші двосторонні угоди, хоче підняти ціну для України на газ фактично вдвічі. Йдеться про ціну близько 500 доларів за тисячу кубічних метрів", - заявив він у прямому ефірі телеканалу "1+1" у п'ятницю ввечері.

При цьому глава уряду зазначив, що Україна не може відмовитися від купівлі газу у РФ за такою ціною, "тому що за останні кілька років нічого не було зроблено в плані диверсифікації поставок енергоносіїв".

"Ми залишаємося на тому, що нам все одно доведеться купувати у Росії по 500 доларів за тисячу кубометрів значну частину газу", - підкреслив Яценюк.

За його словами, РФ "навмисне піднімає без будь-яких підстав вдвічі ціну на газ для того, щоб підняти в першу чергу ціни для населення".

"Нам потрібно готуватися до підняття цін на енергоносії. Зараз я розробляю схему, яким чином ми будемо це робити... Ми думаємо про те, як не підвищувати ціни для малозабезпечених", - сказав прем'єр.

Повернувшись до питання про диверсифікацію поставок енергоносіїв, він згадав реверсний потік газу з країн ЄС.

"Але для того, щоб цей реверс забезпечити, необхідне рішення однієї країни-члена Європейського Союзу, яка, на превеликий жаль, має також значну залежність від Росії, і Росія тисне також і на країни-члени ЄС. Якщо ми доб'ємося того, щоб реверс все-таки відбувся, ціна на той європейський газ буде на $100-150 дешевше, ніж ціна російського газу", - зазначив Яценюк.

 Водночас, за його словами, "Росія про це знає і тому далі буде тиснути".

"Тому в планах уряду... збільшення власного видобутку: якщо ми інвестуємо у власний видобуток, додатково ми можемо збільшити обсяги на 30%".

Крім того, прем'єр заявив про намір "збільшувати електроенергетику в енергетичній складовій".

Він також нагадав про можливість видобутку сланцевого газу "при збереженні всіх екологічних норм".

 "Чи можна це зробити за день? Не можна. Чи потрібно це робити вже зараз? Так - це потрібно було робити вже позавчора", - резюмував Яценюк.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування