Кримські татари подумують провести свій референдум

Понеділок, 24 березня 2014, 13:37

Кримські татари хочуть провести свій референдум щодо їхніх подальших дій у Криму.

Про це сказав депутат, один з лідерів кримських татар Мустафа Джемілєв на прес-конференції у понеділок, повідомляє УНІАН.

Він нагадав, що на 29 березня призначено національний з'їзд кримських татар у Сімферополі. За його словами, одним з питань з'їзду буде питання самовизначення кримських татар.

При цьому він зауважив, що питання референдуму до кінця не визначено, але воно не буде суперечити українському законодавству.

"Питання про територіальну приналежність Криму там розглядатись не буде, там буде про форму співіснування, і від результатів референдуму і будуть визначатись наші подальші дії", - наголосив Джемільов.

Він розповів, як під час своєї розмови з президентом РФ Володимиром Путіним сказав, що "кримських татар не так багато, як росіян чи китайців - ми не будемо з вами воювати, ми будемо наші дії координувати з нашим керівництвом. Якщо українське керівництво нас покине, ми будемо думати".

За його словами, кримських татар зараз хвилює питання, як довго буде продовжуватись окупація і що робитиме українська влада для звільнення своєї території від окупантів.

"Якщо найвищим проявом патріотизму є продовження співу нашими військовими українського гімну та з гордо піднятою головою покидати окуповану територію та залишати нас один на один з окупантами - це одна справа", - зазначив Джемільов.

"Якщо вживаються якісь дії дійсно про звільнення - це інше питання", - додав він, зазначивши, що кримські татари поки не бачать конкретних кроків української влади.

"Якщо передбачається про те, щоб надовго про нас забути... А людям потрібно якось жити - це одна форма поведінки", - зауважив він.

Джемільов підкреслив, що, наприклад, зараз постало питання про те, чи брати російські паспорти, оскільки всіх, хто працює в держустановах, звільняють як громадян України і потім приймають вже як громадян Росії.

Натомість, українська влада хоче ухвалити закон про окуповані території, де визначити, що будь-яка співпраця з окупантами буде каратися.

Водночас він переконаний, що рано чи пізно Крим буде звільнено.

"Біженці до Росії будуть, і в першу чергу ті колабораціоністи, які відкрито зрадили своїй країні", - переконаний Джемільов.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...