Росія не може денонсувати Харківські угоди - Мін'юст

Понеділок, 24 березня 2014, 15:26

РФ не має правових підстав для денонсації в односторонньому порядку "Харківських угод".

Про це на брифінгу в Києві заявив міністр юстиції України Павло Петренко.

"Заява російської сторони про односторонню денонсацію "харківських угод" - це фактично політична спекуляція", - вважає він.

"Заяви прем'єр-міністра Російської Федерації про те, що вони в односторонньому порядку розривають цю угоду і будуть намагатися компенсувати близько $11 млрд, політично і в правовому порядку некоректні", - підкреслив глава українського Мін'юсту.

Петренко пояснив, що з правової точки зору "російська сторона є стороною, яка порушила угоду про перебування ЧФ РФ в Україні". Через це у Росії немає ніяких підстав вимагати компенсацію від України.

"Більше того, ми угоду про перебування російського флоту на території України будемо використовувати як один з доказів порушення російською стороною територіальної цілісності України", - зазначив він.

Також глава українського Мін'юсту стверджує, що жодних правових повідомлень з боку Російської Федерації не надходило.

"Я переконаний, що правових підстав у Росії вимагати компенсацій за цією денонсацію угод немає", - підсумував Петренко.



Як відомо, прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що "Харківські угоди" між Росією і Україною підлягають денонсації. Він вважає, що у Росії виникає втрачена вигода у розмірі 11 млрд доларів.

21 квітня 2010 року в Харкові тодішній президент України Віктор Янукович і прем'єр РФ Дмитро Медведєв підписали ряд угод.
Згідно з ними, термін перебування Чорноморського флоту на базі в Криму, який завершувався 2017-го, було продовжене ще на 25 років до 2042 року. В обмін на це Україна отримувала у тому числі знижку на природний газ в розмірі до 100 доларів за тисячу кубів.

З анексією Росією Криму дозвіл Києва на перебування ЧФ РФ на півострові в Москві сприймають як недійсний.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування