Більшість суддів і прокурорів Криму просять перевести їх на материк

Вівторок, 25 березня 2014, 13:49

Більшість суддів і співробітників прокуратури у Криму подали заяви про переведення на материкову частину України.

Про це заявив в.о. голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв на брифінгу у Верховній Раді.

"Станом на сьогодні практично судді, які перебувають на тимчасово окупованій території, подали заяви про переведення на континентальну частину України. Це також стосується прокурорських працівників, і без сумніву, це питання передислокації наших військових", - сказав він.

За словами Соболєва, дві третини суддів і майже 5/6 співробітників прокуратури й "усієї вертикалі прокурорської" подали такі заяви.

Він наголосив, що, судячи з дій керівництва Російської Федерації, усі ключові посади в Криму будуть займати громадяни Росії, яких будуть "завозити" у Крим.

На зауваження про те, що судді Криму вже почали вести справи за російським законодавством, і питання, чи звинуватять їх у державній зраді, Соболєв сказав, що відповідний закон ще розглядається, але це буде "скоріше винятком".

Як повідомлялося, з 24 березня в Криму почали судити за законами РФ.

До цього правоохоронна система в Криму фактично не діяла другий тиждень через правову колізію: оскільки Росія окупувала Крим і вважає його офіційно своїм, на території півострова діють закони Російської Федерації, а законодавство України не діє.

Суддям і прокурорам було незрозуміло, за законами якої країни судити підсудних.

Крім того, нинішні кримські судді не призначалися указом президента РФ, а призначалися на посади президентом України, тож у них немає повноважень здійснювати правосуддя на "російській території".

І навіть якщо вони вирішать узяти громадянство РФ, щоб мати можливість знову влаштуватися на держслужбу, на багатоступінчасту систему перевірок і призначень піде багато часу.  

Подібні складнощі виникають і з представниками МВС, судовими виконавцями, працівниками пенітенціарної служби. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News