"Велика вісімка" втратила сенс як клуб однодумців – Баррозу

Вівторок, 25 березня 2014, 19:37

Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу назвав скасування саміту "вісімки" в Сочі та перехід у формат "сімки" суто політичним жестом, тому що цей клуб створювали країни, які поділяли однакові цінності.

Про це він сказав у вівторок в телеінтерв'ю агентству Bloomberg.

"У нинішній ситуації Захід, який виступає за діалог з усіма у світі й, зокрема, залишає відкритими канали спілкування з Росією, не бачить сенсу обговорювати з нею такі питання на форумі G8", - заявив Баррозу.

"Навіть сам по собі факт, що ми зараз обговорюємо можливість вторгнення великої країни, як Росія, в іншу країну, яка є повноправним членом міжнародного співтовариства, членом ООН, свідчить, наскільки абсурдною є ситуація", - сказав голова виконавчої колегії ЄС.

"Ми думали, що в XXI столітті не буде місця такій поведінці, вона нагадує нам про часи, в які ми не хочемо повертатися", - наголосив він.

"Ми не говорили про виключення Росії з "вісімки". Це просто інший форум. Є ще "двадцятка" - переважно економічний форум, в якому беруть участь і демократичні, і недемократичні країни", - зазначив він.

"Вісімка" могла мати сенс, тому що її ідеєю було зібрати країни-однодумниці, але тепер ми не можемо говорити про країни-однодумниці, коли одна країна анексує частину іншої", - сказав голова Єврокомісії.

Він нагадав, що члени "сімки" вирішили провести свій саміт у Брюсселі в ті самі дні, коли мав відбутися саміт "вісімки" в Сочі.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...