Театр на Таганці, який показав "Майдан", засудили в Раді Федерації РФ

Середа, 26 березня 2014, 08:48

Російський сенатор Олег Пантелєєв звинуватив московський Театр на Таганці у пропаганді аморальності й відсутності патріотизму.

Виступаючи в Раді Федерації, він заявив, що в театрі з'явилися випускники школи "театрального лідера", які відкрили проекти у стилі одіозного "Гоголь-центру Кирила Серебреннікова", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"У цих спектаклях пропагується насильство, гомосексуалізм, педофілія, суїцид", - сказав Пантелєєв.

"Наведу кілька прикладів: 15 березня пройшов документальний фестиваль "Майдан", де молоді люди з пов'язками "Правого сектору" одразу ж із площі Сахарова прийшли на цей майданний фестиваль. Директором театру замовлено журналісту Дмитру Бикову п'єсу "Шереметьєво-3". Це пародія на органи безпеки Російської Федерації", - заявив він.

За словами Пантелєєва, 23 квітня театр відзначить свій піввіковий ювілей, на сцені заплановано бенефіс відомого рок-музиканта Юрія Шевчука.

"А 9 травня, у День Перемоги, призначена прем'єра за п'єсою Михайла Гринькова "Сни про війну" з образливим ставленням до ветеранів Великої Вітчизняної війни. Зміст п'єси зводиться до питання: а чи треба захищати свою Вітчизну?", - сказав Пантелєєв.

За його словами, гонорар автору й режисеру за цей спектакль уже виплачено.

"Усі виплати здійснювалися з бюджету. На мій погляд, настав час вплинути на ситуацію в нашому улюбленому театрі, де виступали прославлені актори, призупинити процес розвалу й зберегти високі традиції російського репертуарного театру, дати належну відсіч аморальності", - заявив Пантелєєв.

Цю позицію підтримала спікер Ради Федерації Валентина Матвієнко, яка зазначила, що якщо ця інформація відповідає дійсності, то це, "м'яко кажучи, дивує й обурює".

"Це не може не обурювати, те, що відбувається в установах культурного федерального рівня. Я пропоную направити звернення на ім'я глави Мінкульту, а також звернення артистів театру, які звернулися до нас і повідали про дану ситуацію", - сказала вона.

"Необхідно серйозно розібратися зі станом справ, попросимо міністра культури поінформувати нас, що відбувається в улюбленому, знаменитому, шанованому в нашій країні театрі", - заявила Матвієнко.

Приводом обговорення став лист, спрямований профспілковою організацією Театру на Таганці на ім'я Матвієнко та президента РФ Володимира Путіна.

У цьому листі зазначається, що "в останні роки у Москві відбувається колонізація російської культури шляхом упровадження західних ідеологічних моделей у театрах".

Автори звернення побоюються, що театр перетвориться "на оплот лібералів-бєлолєнточніков" у зв'язку з постановкою на сцені театру проектів "у дусі одіозного "Гоголь-центру", які "пропагують свої погляди й цілі зі сцени Таганки".

"Через пару років ми отримаємо "Болотну площу" у кубі, розбухлий протестний рух, жорстко запрограмований на руйнування молоді", - вважають вони.

Автори листа стверджують, що директор театру, славного іменем Володимира Висоцького, "завзято залучає всіх "болотних" горланів на підмостки знаменитого театру, надаючи їм трибуну для проголошення руйнівних прозахідних ідей і технологій, які є насправді вседозволеністю".

Профспілкові діячі закликають утрутитися в ситуацію й президента, і главу верхньої палати парламенту, і керівництво Міністерства культури, і мерію Москви.

Директор Театру на Таганці Володимир Флейшер спростував звинувачення. "Я шкодую, що на таких високих зборах озвучена неперевірена інформація", - заявив він.

"Про що вони говорять? Який фестиваль "Майдан"? Уперше чую про таке… У нас справді 15 і 16 березня проходив фестиваль "Одиниця зберігання", це фестиваль документальних п'єс про театр на Таганці", - сказав Флейшер.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування