МВФ обіцяє Україні 14-18 мільярдів доларів кредиту, рішення буде в квітні

Четвер, 27 березня 2014, 09:19

МВФ на рівні персоналу досяг домовленості з Україною щодо надання дворічного кредиту у рамках загальної міжнародної допомоги до 27 млрд доларів.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Досягнута угода з офіційними органами підлягає затвердженню керівництвом і виконавчою радою МВФ. Очікується, що виконавча рада розгляне його у квітні, після прийняття офіційними органами країни дієвого і всеосяжного пакету попередніх заходів, покликаних стабілізувати економіку і створити умови для довготривалого економічного зростання", - йдеться в заяві глави місії МВФ Миколи Георгієва в четвер.

Програма Фонду може стати частиною широкої міжнародної фінансової підтримки України на суму до $27 млрд протягом наступних двох років.

"Допомога МВФ складе від $14 до $18 млрд; точна сума буде визначена з урахуванням всього обсягу підтримки на двосторонній і багатосторонній основі", - заявив представник МВФ.

Реформи фінансового сектора будуть зосереджені на: забезпеченні надійності та ліквідності банків і достатності їх капіталу; вдосконаленні системи регулювання та нагляду НБУ, включаючи дотримання норм передової міжнародної практики та проведення нагляду на консолідованій основі і сприянні врегулюванню проблемних кредитів у банківському секторі.

Податково-бюджетна політика повинна забезпечити захист пріоритетних витрат і проведення більш глибокої бюджетної коригування в середньостроковій перспективі. Початкова стабілізація в 2014 році буде досягнута за допомогою поєднання заходів в області доходів і витрат.

На 2015-2016 роки програма передбачає поступове бюджетне коригування переважно за рахунок змін у витратах, темпи якої будуть співмірні зі швидкістю відновлювального економічного зростання, у поєднанні з захистом вразливих верств населення з метою зниження дефіциту бюджету приблизно до 2,5% ВВП до 2016 року.

Реформи паливно-енергетичного сектора будуть орієнтовані на зменшення навантаження цієї галузі на бюджет поряд із залученням нових інвестицій і підвищенням ефективності, наголошується в заяві.

"Одним із ключових кроків є намір проводити поетапну енергетичну реформу з метою довести роздрібні тарифи на газ і опалення до рівнів, що забезпечують повне відшкодування витрат, поряд зі швидким початком діяльності по досягненню цієї мети. Важливо відзначити, що це буде супроводжуватися посиленням заходів соціального захисту, щоб пом'якшити наслідки для найбільш вразливих груп населення", -- йдеться в повідомленні МВФ

У перспективі програма буде також ставити завдання підвищення прозорості рахунків "Нафтогазу" і реструктуризації цієї компанії, щоб зменшити витрати і підвищити ефективність.

Реформи з метою удосконалення управління, підвищення прозорості та покращення ділового клімату будуть у числі основних напрямів програми, додає МВФ.

Заходи політики в цих областях будуть включати прийняття нового закону про державні закупівлі, щоб усунути можливість уникати їх проведення на конкурентній основі, заходи для полегшення повернення ПДВ підприємствам і незалежний щоквартальний аудит рахунків "Нафтогазу".

МВФ також підготує комплексне діагностичне дослідження, що охоплює систему боротьби з корупцією і управління, розробку і застосування законів і нормативних актів, ефективність судової системи та податкове адміністрування.

У середу прем'єр Арсеній Яценюк повідомив, що перший транш макроекономічної допомоги від Євросоюзу надійде протягом двох місяців після підписання угоди про співпрацю між Україною і Міжнародним валютним фондом.

У НАК Нафтогаз України вже заявили, що тарифи на газ для населення з 1 травня виростуть на 50%.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News