Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна боротиметься за Керченську протоку – посол

Субота, 29 березня 2014, 22:04

Анексія Криму Росією не закрила питання про делімітацію Керченської протоки, Азовського і Чорного морів.

Про це заявив представник України з питань договірно -правового оформлення державного кордону , посол з особливих доручень МЗС України Леонід Осаволюк, пише ZN.UA.

Коментуючи заяву російського МЗС про те, що після приєднання Криму до РФ Керченська протока вже не може бути предметом переговорів, Осаволюк зазначив: "Прогнозувати щось складно. Але думаю, що питання розмежування морських акваторій все ж не закритий, і нам вдасться ще поборотися".

За словами Осаволюка, на переговорах з розмежування Азовського і Чорного морів, а також Керченської протоки, починаючи з 2010 р. українська сторона здала всі завойовані раніше позиції.

"Йдучи на поводі у російської сторони, (тодішня) влада ... перестала будувати свою позицію на основному принципі міжнародного морського права при розмежуванні морських акваторій - на принципі серединної лінії. Саме про таке цинічне ігнорування міжнародного права завжди мріяли російські переговорники", - зазначив Осаволюк.

За його словами, цю позицію не встигли закріпити в юридично обов'язковому двосторонньому договорі.

"Тепер доведеться шукати нові шляхи щодо захисту інтересів нашої держави", - додав він.

Також Осаволюк пояснив, що "потрібно керуватися нормами міжнародного морського права, які є ахіллесовою п'ятою для наших партнерів".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування