Лавров закликав США та ЄС "видавити" з Києва федеративний устрій

Неділя, 30 березня 2014, 14:08

Москва пропонує спільно з США та ЄС сформулювати загальні заклики до Києва з метою ініціації загальнонаціонального діалогу, підсумком якого стане нова Конституція, яка "гарантуватиме федеративний устрій України".

Про це заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров в інтерв'ю програмі "Воскресное время".

Лавров повідомив, що до такого діалогу пропонується залучити всі без винятку політичні сили, але "звісно, не озброєних радикалів".

За словами Лаврова, підсумком цих переговорів має стати нова Конституція України, що "гарантуватиме федеративний устрій, підтвердить і закріпить позаблоковий устрій, що забезпечує права всіх, хто живе в Україні".

Очільник МЗС РФ підкреслив, що необхідно зробити так, щоб кожен регіон України мав можливість безпосередньо вибирати своє керівництво, законодавчу владу і губернаторів.

"Як показує практика, унітарна держава в Україні не працює. Після кожних виборів президента змінюється конституція - то її роблять пропрезидентською, то пропарламентскою, то проурядовою. Ця чехарда довго тривати не може", - наголосив Лавров.

Федералізація, на його думку, шлях до того, щоб кожен регіон відчував себе "комфортно, відчував, що його права забезпечені.

"Ми до цього готові з точки зору тих гарантій, які зовнішні гравці могли б дати українцям після проведення такого роду реформенних перетворень", - сказав дипломат.

Українська правда 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування