Криму хочуть дати керівника "2 в 1" без народних виборів

Понеділок, 31 березня 2014, 08:28

За проектом конституції Криму півостровом буде керувати глава республіки, обраний парламентом за поданням президента Росії.

Про це розповів голова конституційної комісії Криму Григорій Іоффе російській газеті "Комерсант".

За його словами, глава Криму буде призначатися парламентом і одночасно буде очолювати уряд півострова. Таке рішення Іоффе пояснив тим, що у Криму вже був негативний досвід президентства.

При цьому Крим, за його словами, залишиться парламентською республікою, і депутатам проект основного закону залишає розширені повноваження – зокрема, голосувати за поданням голови республіки за інших членів уряду.

Іоффе сказав, що конституція може бути ухвалена на спеціальній сесії кримського парламенту до 10 квітня.

За даними "Комерсанта", дорожня карта ухвалення кримських законів погоджена зі самопроголошеним прем'єром Криму Сергієм Аксьоновим і передана керівництву Міністерства регіонального розвитку РФ.

При цьому джерело в адміністрації президента РФ сказало: "У російському законодавстві передбачене утворення у суб'єктах РФ органів влади за типом президентської республіки, як у Дагестані або як в Інгушетії, при цьому глава суб'єкта обирається парламентом, є поділ гілок влади".

"Але парламентська республіка як форма державного устрою в російському законодавстві не передбачена", - наголосив співрозмовник.

Якщо все ж таки норма про відмову від прямих виборів глави республіки буде затверджена, Крим стане першим некавказьким суб'єктом Російської федерації, який обрав "кавказьку модель".

Екс-голова Міністерства у справах національностей РФ Володимир Зорін упевнений, що призначення глави регіону депутатами суб'єкта РФ "довело свою ефективність" і ця модель з урахуванням багатонаціонального складу населення підійшла б для Криму.

Голова комітету з конституційного законодавства Держдуми РФ Володимир Плігін ("Єдина Росія") зазначив лише, що у Криму є можливість самостійно визначитися між "двома варіантами формування інституту голови суб'єкта РФ".

А його заступник по комітету Сергій Іванов (ЛДПР) каже, що ця система обрання глави суб'єкта "економічніша": "Крим і так небагата територія, щоб їм іще гроші на вибори витрачати", - заявив він.

"Фактично кримські законодавці обрали для себе північнокавказьку модель призначення, яка вводилася з урахуванням нестабільної ситуації в регіоні. Від всенародних виборів голів суб'єктів РФ на сьогодні відмовилися тільки три суб'єкти РФ – Дагестан, Інгушетія та Північна Осетія", - зазначає російська газета.

Уже звучала пропозиція всім республікам Північно-Кавказького федерального округу відмовитися від прямих виборів керівників. Проти такої ініціативи поки висловився лише глава Чечні Рамзан Кадиров.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...