Путін: Використовувати війська в Криму поки необхідності нема, але можливість є

Вівторок, 4 березня 2014, 11:58

Президент Росії Володимир Путін заявив, що поки немає необхідності використовувати війська в Криму, але якщо привід буде – їх можуть задіяти.

"Крим звернувся до нас по гуманітарну підтримку. І ми, звісно, це зробимо. Скільки, коли, які джерела – я не можу сказати, цим уряд займається", - заявив він на прес-конференції.

"Поєднуючи прикордонні регіони, із Кримом, надаючи, можливо, додаткову підтримку нашим регіонам, щоб ті могли підтримати кримчан – це ми зробимо", - сказав Путін.  

"Із приводу використання військ – поки такої необхідності немає, але можливість така є", - заявив президент РФ.

За його словами, приводом може послугувати, зокрема, нелегітимність влади в Україні разом зі зверненням Віктора Януковича й "розгул" націоналістів.

"Що може послужити приводом для використання збройних сил? Це, звісно, крайній привід, крайній випадок", - зазначив президент РФ.

"По-перше, про легітимність. У нас є пряме звернення чинного і легітимного президента України Януковича про використання збройних сил для захисту життя, свободи і здоров'я громадян України", - сказав він.

Путін розповів, що найбільше турбує російське керівництво: "Ми бачимо розгул неонацистів, націоналістів, антисемітів, який зараз відбувається в деяких частинах України – і, у тому числі, у Києві".

"Одного з губернаторів ланцюгами, наручником на площі прикували до якихось споруджень, узимку, у холодний час доби, обливали водою, потім заточили в підвал і там піддавали катуванням. Це що таке? Це що, демократія?", - заявив президент РФ і додав, що той чиновник був призначений у грудні.

"Навіть якщо припустити, що вся влада там корумпована, я думаю, що він навіть нічого украсти не встиг", - сказав Путін.

Він також повідав про захоплення будівлі Партії регіонів таку версію: "Там взагалі нікого не було з партії. Вийшли два-три співробітники, технічний персонал – один інженер сказав: "Хлопці, пропустіть жінок, я інженер, я до політики не маю відношення". Його одразу, на очах натовпу пристрілили, другу таку ж людину з технічного персоналу загнали в підвал і закидали пляшками з коктейлями Молотова, і спалили заживо".

"І от коли ми це бачимо, ми тоді розуміємо, що турбує громадян України – і росіян, і українців, взагалі російськомовне населення, що проживає в східних і південних регіонах України. Їх турбує ось такий "бєспрєдєл", - сказав президент РФ.

"І якщо ми побачимо, що це свавілля починається у східних регіонах – а офіційне звернення чинного легітимного президента, – то ми залишаємо за собою право використовувати всі наявні засоби для захисту цих громадян. І вважаємо, що це цілком легітимно", - заявив Путін. 

"Це надзвичайний захід. Ми вважали, вважаємо і будемо вважати, що Україна – не тільки найближчий сусід, а справді наша братня республіка", - запевнив він і додав, що в Криму поки – жодного пострілу, зіткнення, і напружена ситуація "вичерпана".

Путін сподівається, що Росії "і в східній Україні нічого подібного робити не доведеться".

"Ми не збираємося воювати з Україною… Якщо ми приймемо таке рішення, то тільки для захисту українських громадян", - наголосив згодом він. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:39
На Донеччині через російські обстріли загинули 4 людини 
10:31
ЗМІ: Іспанія протягом тижнів визнає палестинську державу
10:31
"Я закохуюся – це моя проблема". Історія харківського бізнесмена, екс-"регіонала" та волонтера Юрія Сапронова
10:30
фото, доповнено Росіяни вдарили по Дніпру і області: убили 6 дорослих і 3 дітей
10:25
Метро на Троєщину: у КМДА показали роботи на Подільському мосту
10:16
відеоГУР: Російський Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 км від України. Чим саме
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
Усі новини...