Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Сепаратистські настрої підтримують близько 20% жителів Донбасу

П'ятниця, 11 квітня 2014, 16:14

Переважна більшість українців, в тому числі у східних та південних областях, не підтримують сепаратистські ідеї.

Про це свідчить опитування, проведене фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва".

Так, ідею відокремлення області (регіону) від України та приєднання до іншої держави підтримали лише 8% (найбільше – на Донбасі, Луганська та Донецька області – 18%, найменше – у Західному регіоні – 0,5%).

Чи підтримує те Ви ідею вiдокремлення Вашої областi (регiону) вiд України i приєднання її до iншої держави?

Створення незалежної держави на основі південно-східних областей загалом підтримують 11% населення України, на Півдні – 10%, Сході – 10%, на Донбасі – 18%, а відокремлення цього регіону та його приєднання до Росії підтримують 9,5% населення Півдня, 11% населення Сходу та 27% населення Донбасу.

В той же час лише 6% населення України хотіли б, щоб їхня область вийшла зі складу України та створила свою незалежну державу. Найбільше прихильників такої ідеї на Донбасі (17%), найменше – на Заході (2%). 

Значна частина населення (32%) вважає, що мiж захiдними i схiдними регiонами України існують глибокi полiтичнi протирiччя, мовнi та культурнi вiдмiнностi, а також відмінності в економічному розвитку. Більш того, ці люди переконані, що в перспективi ці регіони можуть роз'єднатися створити свої держави, або ж увiйти до складу рiзних iнших держав.

Найбільше подібні ідеї популярні на Донбасі (58%) та на Півдні (48%), найменше така думка поширена в Центрі (20%) та на Заході (20%). На Донбасі ця думка про істотні протиріччя між регіонами особливо поширена серед людей старшого віку – так думають 66% людей, яким за 55 років, і 49% – віком до 30 років.

В той же час 72% опитаних вважають, що існують серйозні загрози для України, протилежної думки дотримується лише 7,5%. Цю стурбованість поділяють жителі усіх регіонів України.

Найбільшими загрозами громадяни вважають: захоплення України або частини території іншими державами (48%), розпад України на кілька частин (43%) та економічний занепад (42%). В той же час у Західному регіоні більше, ніж в інших, побоюються захоплення українських територій (63%), на Сході – економічного занепаду (58%), а на Донбасі – втрати керованості державою, хаосу (31%).

В опитування взяли участь 2010 респондентів віком від 18 років у всіх областях України, Києві та АР Крим за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Регіони в ході дослідження розподілялися наступним чином: Західний регіон – Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька області; Центральний регіон – Вінницька, Житомирська, Київська, Кіровоградська, Полтавська,Сумська, Хмельницька, Черкаська, Чернігівська області та м. Київ; Південний регіон – Миколаївська, Одеська та Херсонська області; Східний регіон – Дніпропетровська, Запорізька та Харківська області; Донбас – Донецька та Луганська області.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування